Dunjevača iz Leskovca stigla do Tokija, Hongkonga, Melburna: Iz Australije naručili 20.000 litara

Pixabay
156

Iako je dunjevača Srbe Josijevića iz Jagodine još u, kako kaže ovaj domaćin, probnoj proizvodnji, pa je konzumiraju samo njegovi prijatelji, njegov nastup na Velesajmu u Zagrebu nije prošao nezapaženo. Naprotiv, u konkurenciji 120 uzoraka rakija i likera s teritorije čitavog zapadnog Balkana, “Dunja institucija” iz grada pod Belicom je zaslužila Veliku zlatnu medalju i proglašena je za – najkvalitetniju!, pišu Novosti.

“Dunjevaču proizvodim tek sedam godina, a žiri je činilo 20 stručnjaka iz Ljubljane, Zagreba, Sarajeva i Beograda. Istine radi, među voćnim rakijama su nagrađene još dve poreklom iz Srbije”, ponosan je Josijević, i ne zaboravlja da pomene tehnologa Milana Vukovića.

Inače, “odlikovana” rakija iz Jagodine je, zahvaljujući Srbinim već pominjanim prijateljima, stigla čak do Buenos Ajresa, Kejptauna, Tokija, Hongkonga, Moskve, Melburna… pa raste tražnja iz svih delova sveta. Uzorak je, saznajemo, poslao i u Australiju, odakle su mu odmah naručili kontingent od 20 tona!

“Nažalost, još nisam u stanju da proizvedem toliku količinu, jer ne želim da se širim nauštrb kvaliteta. Ali, ne odustajem od namere da, čim bude okončan postupak registracije, dunjevaču plasiram na svetsko tržište. Po interesovanju, trenutno prednjače potencijalne mušterije iz Rusije i iz zapadnoevropskih zemalja”, objašnjava Josijević koji rakiju peče od autohtone sorte koju gaji na dva i po hektara.

Lane je ubrao 50.000 kilograma dunje i proizveo oko 4.000 litara rakije, a ove godine je posed proširio za još hektar i po. Jer, njegov voćnjak o kojem brine agronom Milorad Stevanović je i svojevrsno ogledno dobro koje su dosad posetili i stručnjaci iz Albanije i Crne Gore, ne bi li saznali koje se agrotehničke mere primenjuju, pa njegove dunje ne napada čak ni veoma rasprostranjena bakterija ervinija.

MANIFESTACIJA U NAJAVI

Sa vizijom da što više ljudi sadi dunju koja bi lako mogla da postane jagodinski brend, Josijević – koji je ove godine, kao uspešni poljoprivrednik, dobio i Oktobarsku nagradu lokalne samouprave – dozvoljavao je prijateljima da odnesu kući sve dunje koje mogu da naberu.

Naredne godine planira da organizuje i “Dane dunje”, tokom koje će sve devojčice koje su ime dobile po ovom voću moći da odnesu kući onoliko dunja koliko mogu da skinu sa grana.

Izvor Novosti
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More