Danas se proslavlja Božić po Gregorijanskom kalendaru

Pixabay
76

Rimokatolička crkva, protestantske i Anglikanska crkva, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena, danas proslavljaju Božić.

U katoličkim crkvama širom sveta tokom protekle noći služena je ponoćna misa, a misu u Crkvi uzvišenja Svetog križa u Nišu predvodio je nadbiskup Stanislav Hočevar.

Misu u bazilici Svetog Petra u Vatikanu predvodio je poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja.

Prema jevanđeoskom predanju, Isus Hristos je rođen 25. decembra u Vitlejemu pa se, uz razlike u kalendarima, taj datum kao početak nove ere i nove istorije čovečanstva poštuje u celom hrišćanskom svetu.

U hrišćanstvu se veruje da je Hristovo rođenje donelo svetlost istine ljudskom rodu i da je tim događajem ispunjeno starozavetno proročanstvo o rođenju Spasitelja.

Vernici u katoličkim i drugim crkvama zapadnog obreda na Božić se klanjaju jaslama, u kojima je simbolično predstavljena scena rođenja sa Bogomladencem, Marijom i Josifom.

Običaj da se u crkve postave jasle, sa figurama koje dočaravaju siromašne uslove staje u kojoj je Hristos rođen, potiče iz 13. veka. Takve jasle u svojim domovima danas imaju i vernici.

U kućama vernika Rimokatoličke crkve venac-advent je ispleten od slame i borovih grančica, ukrašen purpurnim vrpcama i ima četiri crvene sveće, zbog četiri nedelje posta, koje se pale jedna po jedna, svake nedelje uoči Božića.

Papa osporava datum Isusovog rođenja, a Božić se ipak slavi 25. decembra

Papa na Badnje veče: Bog voli i najgore od nas

Papa Franja poručio je vernicima na Badnje veče koje se proslavlja po Gregorijanskom kalendaru da Bog voli sve, pa čak i najgore od nas.

Praćen pesmom hora, papa Franja je u podnožju oltara bezilike Svetog Petra u Vatikanu otkrio statuu prizora rođenja Isusa.

(AP Photo/Alessandra Tarantino)

Papa je rekao da je rođenje Isusa podsetnik na bezuslovnu božju ljubav, prenosi AP.

Istovremeno je pozvao vernike da dozvole sebi da ih Isus preobrati svojom “ludom ljubavlju” i da prestanu da pokusavaju da promene druge.

“Ne čekajmo da naši susedi budu dobri pre nego što mi učinimo nešto dobro za njih, da crkva bude savršena da bismo je volele, da nas drugi poštuju pre nego što mi poštujemo njih. Počnimo sa sobom”, istakao je papa.

AP podseća da Franja često naglašava “lično preobraćanje” u svom reformskom papinstvu, verujući da istinske reforme ne mogu da budu nametnute s vrha, već prepoznate iznutra.

On odbacuje stavove pojedinih sveštenika koji nisu zadovoljni njegovim progresivnim otvaranjem prema pripadnicima LGBT zajednice, razvedenima i ljudima sa margine.

Ti kritičari su otvorenih ruku dočekali skandale u vezi sa zlostavljanjem i finansijama koji su pogodili papinstvo 83-godišnjeg jezuitskog pape, navodi agencija.

Izvor RTS.RS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More