“Zakon o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori je pitanje identiteta”

Foto: printscreen/RTS
496

Zakon o slobodi veroispovesti o kojem će se glasati u crnogorskom parlamentu predstavlja nastojanje vodeće crnogorske elite i vlasti da se potvrdi takozvani crnogorski identitet po svaku cenu, ocenio je danas bivši diplomata Zoran Milivojević.

On smatra da će zakon biti izglasan jer DPS ima većinu u parlamentu, ali i da će se nakon toga tenzije nastaviti.

“Prema onome što je predsednik Ðukanović izjavio u Tirani mislim da je odluka o usvajanju zakona doneta. Kada zakon bude usvojen tenzije će se sigurno nastaviti, a ključna je njegova primena u budućnosti, jer predstavlja mehanizam na osnovu koga vlasti mogu da utiču na položaj i delovanje Srpske pravoslavne Crkve”, rekao je Milivojević gostujući na RTS.

Problem je, kako je napomenuo, to što SPC obuhvata više od 60 odsto vernika i dominantna je verska zajednica, ali i ono što je po njemu najopasnije, a to je otvaranje srpskog nacionalnog pitanja u Crnoj Gori.

“Mislim da je opomena koju je predsednik Vučić dao predsedniku Ðukanoviću šta može da bude posledica u budućnosti data u pravo vreme i da je dosta ozbiljna. Suzdržanost Srbije u ovom trenutku je ključna. Ako bude primene zakona kako se najavljuje, Srbija će biti u obavezi da štiti interese srpskog naroda u Crnoj Gori”, kazao je Milivojević.

Sve to, kako je istakao, sigurno utiče na dalji razvoj političkih odnosa i na neki način kvari ambijent, jer Srbija ne može da dozvoli da srpski narod u Crnoj Gori bude diskriminisan i da se dovede u pitanje i položaj tog naroda, ali i SPC.

“Treba podsetiti da je SPC jedina kanonski priznata kao pravoslavna verska zajednica. Sve drugo se može smatrati političkim rizikom i nekom vrstom pravnog nasilja”, izjavio je Milivojević.

Dodaje da će mnogo stvari zavisiti od toga kako će se srpski narod i crkva i vernici u narednom periodu ponašati.

“Ukoliko budu odlučni da brane svoju poziciju kao u Nikšiću prošle nedelje, onda će to biti izazov za crnogorske vlasti i svaki pokušaj da na silu nametnu nekakva rešenja izazvaće tenzije na štetu stabilnosti i bezbednosti u samoj Crnoj Gori, ali i stabilnosti te vlasti” , istakao je Milivojević.

Govoreći o situaciji na KiM, on je istakao da to što još nije formirana vlada u Prištini pokazuje složenost političke situacije, jer DSK smatra da mu pripada mesto predsednika kako bi postojao balans u odnosima sa Samoopredeljenjem.

“Samoopredeljenje ima pravo na dva od tri važna mesta, mesto premijera i predsednika parlamenta. Mesto predsednika je važno zato što predsednik ima instrumente koji odlučujuće mogu da utiču na vlast – izbor šefa službe bezbednosti, pregovore sa Beogradom i predstavljanje Prištine. Zato je to mesto koje DSK smatra da mu pripada kako bi imao balans u odnosima sa Samoopredeljenjem”, naveo je Milivojević.

Prema njegovim rečima, na probi je međunarodna zajednica.

“Da vidimo da li zaista postoji interes u međunarodnoj zajednici, posebno u onom delu koji podržava prištinske vlasti, da se stvore uslovi da ipak idemo prema saradnji, a ne prema tenzijama i ugrožavanju mira i bezbednosti”, zaključio je Milivojević.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More