Izložba srpskog umetnika u Rezidenciji ambasadora SAD u Beogradu (FOTO)

FOTO TANJUG / TANJA VALIC
748

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri i njegova supruga En otvorili su večeras izložbu u svojoj Rezidenciji na kojoj su prikazali umetnička dela Vuka Vučkovića i tepiserije iz Ateljea 61 iz Novog Sada.

Ambasador je u svojoj uvodnoj reči istakao zadovoljstvo što je cela porodica, uključujući i decu koja su pristigla u Beograd, zajedno za praznike, te da svi učestvuju u otvaranju izložbe.

“Izuzetno smo zahvalni umetnicima koji su nam pozajmili ove radove da ulepšaju našu Rezidenciju. Za nas je veoma važno da razumemo kulturu Srbije, pored političke i ekonomske strane. To je sve deo komunikacije koju se nadam da ću nastaviti putujući po Srbiji i upoznajući vašu zemlju i kulturu”, kazao je Godfri.

FOTO TANJUG / TANJA VALIC

On je istakao da je prisustvo srpske umetnosti u njihovom domu nešto što će ih svakodnevno podsećati “na kreativnost naroda Srbije koji je deo veliki doprinos u umetnosti”, kao i na to da je “teško spoznati jedan narod ako pre toga ne razumete njihovu kulturu.”

“Kultura igra važnu ulogu u našim životima. Ona nas konstatno ispiriše, zabavlja, a ponekad i provocira. Kultura ima dragocenu moć da zbliži ljude i podseti nas na to da nismo toliko različiti. Ona je odskočna daska za razmenu ideja i mišljenja”.

Među radovima našlo se i delo supruge ambasadora En koja je i bila inicijator za ovu izložbu.

 Americki ambasador Entoni Godfri i njegova supruga En na izlozbi u rezidenciji ambasadora SAD-a. FOTO TANJUG / TANJA VALIC

“Izuzetna mi je čast što sam sarađivala sa umetnicima iz Srbije i poseta Ateljeu 61 je za mene bila dragoceno iskustvo. Bila sam oduševljena njihovim tekstilima. Inače se iz hobija time i bavim, volim da nešto sašijem, ispletem. Zato sam srećna što smo ih ugostili u našem domu”, kazala je En Godfri.

Umetnik Vuk Vučković je ovom prilikom predstavio šest svojih radova.

FOTO TANJUG / TANJA VALIC

“Veoma mi znači što su moji radovi prepoznati i uvršteni u ovu izložbu, jer je to potvrda kvaliteta mog stvaralaštva. Divno je kada ljudi iz drugih zemalja prepoznaju kvalitet i dođu do umetnika iz Srbije. Uopšte, važno je kada se interesuju za umetnost one zemlje u koju trenutno borave”, kazao je umetnik.

Ovom prilikom predstavio se, kako objašnjeva, s dve serije radova – “Gradovi”, gde su slike Njujorka i Beograda i “Apstrakcije” slikane na platnima.

“Slikao sam kosmičke predele, to su moja apstraktna viđenja, podsvesna igra uma ispoljena na platnu. Što se tiče gradova, osnovna razlika im je u ljudima koji ih posećuju, a ja sam jedan od njih”, kazao je Vučković.

FOTO TANJUG / TANJA VALIC

Direktor Ateljea 61 pozajmio je za ovu priliku tri dela – Dušanke Botunjac “Cubus aurea”, Maje Mišević “Vrt” i Maje Žižakov “Vrt”.

Ovom prilikom upriličen je i muzički program u okviru kojeg je pijanista Aleksandar Nikolić izveo dela Šopena.

Izložba će trajati do maja 2020. godine.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More