Najnovije istraživanje Univerziteta u Montrealu: Ova boja ima najveći uticaj na stvaranje pozitivnih osećanja

Foto/Unsplash/Mario Gogh
177

Nova studija koju su sproveli istraživači s Univerziteta “Concordia” u Montrealu pokušala je da dođe do odgovora koja boja ima najviše utjicaja na stvaranje pozitivnih osećaja kod ljudi. Iznenađujuće je da je zelena boja uglavnom poboljšavala raspoloženje, pokazali su nalazi.
Na primer, oni koji su slušali muziku na zelenim slušalicama rekli su da su u muzici više uživali nego oni koji koriste konvencionalne slušalice crne ili bele boje.

“Zelena boja stvara dobar celokupni osećaj. Ona se nalazi i u brojnoj marketinškoj literaturi koja se odnosi na prosocijalno ponašanje”, kazao je Onur Bodur, marketinški stručnjak.

Učesnici u istraživanju su takođe prijavili osećaj “toplote i miline” nakon upotrebe zelenog proizvoda, a oni koji su bili usamljeni osećali su se bolje nakon dodira sa zelenim predmetom, navodi se u nedavno objavljenom istraživanju u “Journal of Consumer Research”.

Studija je takođe otkrila da su se zapravo proizvodi koji su dolazili u zelenoj ambalaži, poput nekih sredstava za čišćenje ili mineralna voda, drastično više prodavali u odnosu na one proizvode koji su dolazili u pakovanjima drugih boja, piše Health24.

“Zamislite da je stolica na kojoj sedite od bambusa ili je stolnjak u restoranu napravljen od recikliranog materijala, a pribor od drveta. Možete se odlučiti za korišćenje održivih, zelenih proizvoda koji će verovatno poboljšati iskustvo vašeg kupca”, posavetovao je Bodur sve trgovce.

Izvor Klix.ba
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More