Srpska crkva nema dokaze da je pre 1918. posedovala crkve i hramove u Crnoj Gori, pišu grčki mediji

Foto: PrintScreen/YouTube
309

Novi Zakon o verskoj slobodi i pravnome položaju verskih zajednica, koji je izglasan ranije Skupštini Crne Gore, bavi se i imovinskim pitanjima. On predviđa podržavljenje imovine za koju verske zajednice nisu u stanju da dokažu da su im pripadale pre 1918. godine. U to vreme Crna Gora je izgubila nezavisnost i pridružena je Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca – piše grčki portal „Πενταποσταγμα” („Pentapostagma”).

„Najveći problemi u sprovođenju ovoga zakona suočiće Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC), čija je nadležnost posle 1918. godine, sa principom automatizma, obuhvatila svu imovinu, hramove i manastire ukinute Crnogorske pravoslavne crkve. Međutim, SPC nema validne imovinske akte”, piše Portal Analitika.

„Procenjuje se”, piše „Πενταποσταγμα”, „da zemljište trenutno u vlasništvu SPC prema novom zakonu može da ospori vlasnički status od 12.000 ari. I nadležnost SPC nad stotinama hramova i manastira sagrađenih pre 1918. na javnome zemljištu može se osporiti”.

O istoj temi izveštava i „Η Καθημερινή” („Kathimerini”):

„Zakon o verskoj slobodi zahteva od verskih zajednica na teritoriji Crne Gore da dokažu da su imali posed nad njihovom imovinom pre 1918. godine. Srpska crkva to ne može dokazati, jer je pre 1918. postojala samostalna Crnogorska pravoslavna crkva, koja je 1920 inkorporirana u Srpsku, stvaranjem Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, zemlje prethodnce Jugoslavije”.

I nemački mediji izveštavaju o događajima u Crnoj Gori. „Spigel online” piše:

„Skupština Crne Gore usvojila je kontroverzni crkveni zakon nakon haotičnih scena glasovima vladine većine. Pre glasanja, zastupnici prosrpske opozicije u plenarnoj sali pokušavali su da ispale dimnu granatu ili vatromet i uništite mikrofone. Službe bezbednosti su ih uklonile iz sale. Pre toga su nekoliko stotina pristalica opozicije protestovale protiv zakona blokadama puteva”.

„Pristalice SPC plaše se da će im zakon oduzeti imovinu, uključujući srednjovjekovne manastire i crkve. Vlada to negira. Novi zakon zahteva od crkava u zemlji da razjasne status vlasništva nad zgradama i nekretninama koje su došle u njihov posed pre 1920. godine. Ta odredba se smatra kontroverznom”.

„Crna Gora je do 1918. bila samostalno kraljevstvo sa vlastitom Pravoslavnom crkvom”, navodi „Spigel online”. „Nakon što je država ugrađena u novostvorenu Jugoslaviju, kojom je vladao srpski kralj, Crnogorska crkva je kraljevskim dekretom 1920. godine izgubila svoj autokefalni – nezavisni status, a zajedno sa svojim posedima postala dio SPC”.

Mediji u Bugarskoj takođe prate zbivanja kod nas. „Канал 3” piše:

„Zakon će u stvari lišiti uticaj SPC u Crnoj Gori, koju je predśednik Milo Đukanović identifikovao kao najvažniji instrument velikosrpskoga hegemonizma u ovoj balkanskoj državi.

Poslednjih decenija rasprostranjena je ekstremna zabluda da su Crnogorci izuzetno bliski i najvjerniji od svih Srba južnoslovenskih naroda. To nije tačno. Crna Gora ima dug nacionalni život prije nego što je pala u kandže dinastije Karađorđević nakon 1. decembra 1918. godine.

Važnu ulogu u uspostavljanju crnogorske države imalo je i pomesno pravoslavno sveštenstvo. Stvarni vođa nacionalno-oslobodilačkoga pokreta početkom 18. vijeka bio je prvosveštenik i knez, vladika Danilo, koji je stvorio teokratsku državu u kojoj je Crnogorska crkva bila od velikoga značaja i bila je lider u svim životnim sferama”.

Izvor Portal Analitika
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More