Veče posvećeno KiM: KUD “Soko” iz Minhena čuva srpsku tradiciju i kulturu

Youtube printscreen KUD Soko
65

Duže od decenije Kulturno-umetničko društvo “Soko” iz Minhena čuva srpsku tradiciju, kulturu i pismo. Godišnjim koncertom svakog decembra isprate uspešnu godinu, pa tako i 2019, piše RTS.RS.

Dogodine u Prizrenu je naziv godišnjeg koncerta Kulturno-umetničkog društva Soko iz Minhena, na kom je publici predstavljen rad društva koji postoji od 2007. godine. Očuvanje tradicije, srpske istorije i kulture su zajednički motivi svih 50 članova ovog društva.

Upravo to je jedan od razloga zašto svake godine organizuju koncert sa određenom tematikom.

Ove godine veče je bilo posvećeno srpskoj kolevci – Kosovu i Metohiji, a kroz multimedijalni sadržaj Igre i pjesme sa Kosmeta, publika se podsetila o istorijskom, moralnom i emotivnom značaju južne srpske pokrajine za sve nas.

Youtube printscreen KUD Soko

„Edukujemo sami sebe, pripremajući to kao temu, naše članove, u stilu: Misli globalno, deluj lokalno, pa iznesi na scenu. Ta scena je sjajna prilika svakog udruženja da mnogo šire postavi teme, da mnogo više pokaže, pripremi, da obogati na jedan drugačiji način”, kaže Siniša Gajić, predsednik KUD Soko, Minhen.

„Trudimo se da sem folklora, našu decu obrazujemo na neki način. Nije to samo folklor i igra, već da se uz pesme zna i odakle je pesma, šta se tu pjeva i naravno da se održava ćirilica”, kaže Radoslavka Sladoje.

Koncert je održan uz muzičku pratnju Novice Todića iz Osijeka, koji uspešno neguje srpsku tradiciju i muziku i u Hrvatskoj.

„Mi pokušavamo u Republici Hrvatskoj da očuvamo srpski folklor, srpski melos, muziku i pesmu. Ovde, ne samo Soko neguju srpsku tradiciju i čuvamo naš srpski identitet i trebamo ostati u tome i težiti da ostane na mlađim naraštajima”, kaže Novica Todić.

Folklor nije samo igra, pesma, tradicija, već mnogo više-putovanja, ljubavi i prijateljstva, za sve generacije.

„Ljubav puno znači, i ljubav prema igri, prema pesmi i naravno, čitavom društvu. To je to što nas drži”, kaže Radoslavka.

Kulturno-umetničko društvo Soko svojim radom daje veliki doprinos očuvanju tradicije, ali i promociji srpske kulture u inostranstvu. Za kraj, u duhu novogodišnjeg koncerta, pozdravljaju nas sa Dogodine u Prizrenu.

Izvor RTS.RS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More