Iskustvo koje je Japanac doživeo u ovom jedinstvenom vozu u Srbiji nikada neće zaboraviti, a onda je sve častio pićem

Printscreen RTS.RS
357

“Ćira” i u novoj godini vozi punom parom i iz godine u godinu privlači sve više putnika. Muzejsko turistički voz “Nostalgija” i putovanje kroz mokrogorske predele kao romantičan povratak u prošlost zanimljiv je domaćim, ali još više inostranim turistima, piše RTS.RS.

Stanična gužva internacionalno društvo – kineski, engleski, ruski, nemački, grčki u Mokroj Gori su uobičajena slika i leti i zimi. U “Ćiri” koji kreće tačno po redu vožnje su turističke grupe, prijatelji, porodice, neretko, gotovo sve stranci.

Printscreen RTS.RS

Turisti iz Kine navode da su na Mokru Goru došli na preporuku prijatelja.

“Mnogo Kineza je dolazilo ovde i svi kažu da je fantastično i zato smo i mi došli ovde da putujemo ovim tradicionalnim vozom”, navodi turista iz Kine.

Jelena Gaćić, turistički vodič navodi da se turistima dopada priroda, ali i vožnja vozom.

“Prvenstveno im se dopada mnogo priroda, to je ono prvo što im se dopada, ali svakako i sam voz jer imaju priliku da prožive nešto što su ljudi nekada davno pa je i to svakako interesantno iskustvo”, ocenjuje Gaćićeva.

Mokrogorsko čudo koje je pre 13 godina počelo povratkom “Ćire” na prugu uskog koloseka ne prestaje da izaziva pažnju svetskih putnika.

“Mokra Gora im je zanimljiva destinacija, a voz ‘Nostalgija’ koji saobraća sa vagonima koji imaju muzejsku vrednost, sve više je interesantan za strane turiste, tako da se možemo pohvaliti da se vozom ‘Nostalgija’ voze putnici iz celog sveta”, navodi Željko Špijunović iz kompanije “Srbija voz”, piše RTS.RS.

Ove godine muzejsko-turističkim vozom “Nostalgija”, u 721 vožnji, preveženo je rekordnih 89.142 putnika, što je 10 odsto više nego prethdone. U ovu brojku nisu uračunata deca do šest godina koja ne plaćaju voznu kartu. Od ukupne cifre putnika polovina su stranci, piše Blic.rs.

– Strani turisti dolaze iz svih zemalja sveta. Kao pojedinačni putnici prednjače gosti iz zemalja okruženja: Bugarske, Mađarske, Slovenije, BiH, Crne Gore, Makedonije. Kineza je mnogo, a najave turističkih agencija su da će ih sledeće godine biti još više. Ruski turisti su konstantni. Porast je gostiju iz Japana, Izraela, Grčke, Švajcarske, Nemačke, Holandije, Portugala, Španije… Bilo ih je iz SAD, Ujedinjenih arapskih emirate, Kanade, Argentine, Perua, Venecuele, Malezije, Vijetnama – kažu u “Srbija vozu”.

Neobična želja jednog Japanca
Neki u Mokru Goru dolaze u većim, neki u manjim grupama, a ima slučaja da navrate i pojedinačno. Poput jednog Japanca.

“Došao je sa pričom da je na proputovanju Balkanom i da želi sam da putuje, da u vozu osim njega i osoblja ne bude više niko. Govorio je da je putovao svim mogućim prevoznim sredstvima, pa i podmornicom, ali ne i parnom lokomotivom. Želja mu je bila da sedi u upravljačnici voza i mi smo mu je ispunili. Zakupio je voz i dva dana čekao dok mu nismo organizovali polazak. Posle dva sata i 20 minuta vožnje celo osoblje voza je odveo na piće”, priča za “Blic” Željko Špijunović šef sekcije za saobraćajno–komercijalne poslove “Srbije voza”.

Japanca je zadovoljstvo koštalo 135.000 dinara, kolika je tarifa za zakup voza sa parnom vučnom. Po važećem cenovniku najam voza sa parnom lokomotivom je 75.000.

Inače, cena karte na redovnim linijama Mokra Gora – Šargan Vitasi – Mokra Gora u letnjoj sezoni je 900 dinara za odrasle, a upola je jeftinija za decu od šest do 15 godina. Tokom zimskog reda vožnje karta je 600 dinara za sve kategorije putnika.

“Nostalgija” iz Mokre Gore putuje i u drugom pravcu, ka Višegradu, ali samo u slučajevima kada se za vožnju prijavi dovoljno putnika. Karta u ovoj turi košta 1.100 dinara za odrasle i 550 za decu. Zakup voza do Višegrada i nazad je 90.000, odnosno 150.000 dinara, zavisno da li je voz na dizel ili parnu vuču.

-Zbog velikog interesovanja putnika planiramo da uvedemo i redovne polaske prema Višegradu, jednom nedeljno – kažu u “Srbija vozu”.

Printscreen RTS.RS

Najisplativija trasa
“Šarganska osmica” je po kilometru pruge najisplativija železnička trasa u Srbiji. Od svih železničkih stanica samo beogradska donosi veći prihod, a Mokra Gora je na niovu zarade sa stanice u Nišu.

Uskokolosečna pruga u Mokroj Gori se nalazi na turističkoj mapi Srbije, a njena prednost je što se nalazi ispod Tare, blizu Drine i Zlatibora.

Njeni najbolji promoteri na tržištu Dalekog Istoka su turisti iz Japana i Kine koji po povratku svojim zemljacima prenose utiske o “Šaganskoj osmici”.

Sa druge strane “Srbija voz” marketinškim aktivnostima čini napored da ovu posebnu ponudu promoviše na najbolji način. Sama činjenica da se u Mokroj Gori “skućio” i reditelj Emir Kusturica “Šargansku osmicu” čini još atraktivnijom za turiste.

“Šarganska osmica” najunosnija srpska pruga
Na trasi pruge je stanica Golubići koja je izgrađena za potrebe Kusturicinog filma “Zavet”. Odmah iza nje je stanica Ludi kamen, nazvana po jednoj steni mnogo pre nego što je ovuda prošla pruga.

– Ovde se ustalila praksa da putnici spuste novac na kamen i zamisle želju. Pre nekoliko godina dvoje mladih se verilo na Ludom kamenu. Kasnije, kada su postali roditelji, posle krštenja svog deteta na Ludom kamenu su organizovali ručak za rodbinu i prijatelje. Zakupili su ceo vagon da bi iz Mokre Gore došli do restorana na stajalištu – prepričava Željko Špijunović, piše Blic.rs.

Ne pamte kada se neko odselio iz ovog mesta u Srbiji, mnogi se i vraćaju, a čuveni su po ovom biznisu

Ima jedna kafana u Srbiji gde su gosti imali para ili ne, dobrodošli: “Naložimo kad nema nikoga, poslužimo se, pa nastavimo dalje“

U brojkama, nostalgična vožnja privukla je gotovo 90.000 ljudi, a često se tražila i karta više i dodatni polasci.

U ovom mestu u Srbiji nema nezaposlenih, dolaze i iz drugih gradova da rade, ima čudno ime, i titulu najuspešnijeg sela

Izvor RTS.RS, BLIC.RS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More