Bravo! Učenici škole “Nikola Tesla” dobili prestižno priznanje, osmislili kako bolje iskoristiti sunčevu energiju

Printscren RTS.RS
245

Učenici beogradske Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ dobili su od Svetske organizacije za intelektualnu svojinu priznanje za pronalazak e-laboratorije za obnovljive izvore energije.

Profesorka Jasna Ristić kaže da je izuzetno ponosna na svoje učenike.

„Najvažnije mi je da studenti rade na sebi. Šta god da radimo, trudimo se da naš rad bude kvalitetan, a onda ga plasiramo na takmičenja na kojima je prepoznata takva vrsta angažovanja“, kaže profesorka Ristić.

Printscren RTS.RS

Jedan od nagrađenih učenika, Andrej Šavikin, objasnio je preciznije zbog čega su on i njegove kolege dobili priznanje.

„Uzeli smo dobro poznat koncept proizvodnje električne iz sunčeve energije. Uz pomoć portabilne meteo-stanice, koja je osim meteoroloških uslova merila još neke faktore, poput položaja Sunca. Pomoću toga automatski je prilagođavan položaj solarnog panela kako bi imao što bolje iskorišćenje“, objasnio je Šavikin.

Ukoliko bi se ovako nešto primenilo na mnogo većoj razmeri, omogućilo bi mnogo bolje iskorišćavanje solarne energije i mnogo efikasniju proizvodnju električne energije.

Profesorka navodi da su učenici zainteresovani za takve stvari, ali da je posao predavača da oseti ko može do kog nivoa mogu da idu i da se ostvare.

Prema njenim rečima, ima i onih koji mogu mnogo više, kojima treba obezbediti uslove da to i ostvare.

Izvor RTS.RS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More