Srpska “Igra prestola”, Karađorđevići VS. Obrenovići, krvava previranja dinastija (FOTO)

Foto: wikipedia
393

Jedni su nam doneli slobodu od Turaka, drugi od Austrougarske monarhije. Dali su nam Ustav, zastavu i himnu, brojne bolnice, univerzitete i zdanja od nacionalnog značaja.

Po imenima vladara, pa i članova njihovih porodica, zovu se mnogi bulevari, trgovi i ulice u Srbiji, a i svetu. Njihov legat, isprepleten poput njihovih sudbina, nalazi se širom Beograda. Ipak, borba za prevlast između Karađorđevića i Obrenovića, nije bila toliko idilična i lepa poput zaostavština koje su danas deo naše kulturne baštine.

Foto: PrintScreen/YouTube/Kralj Milan Obrenović

Sukobi, previranja, intrige, atentati i dvorski skandali su bili sastavni deo ovih nekada kumovskih, a kasnije, kraljevskih porodica čija je sudbina utkana u prošlost države Srbije do najsitnijih pora. Iako je od završetka vladavine, i slobodno se može reći i kraja dinastije Obrenović, proteklo 117. godina, a od vladavine Karađorđevića, 74. godine, u Srbiji je i sada, kao i tada aktuelno jedno pitanje – ko je od ove dve porodice i kako, više zadužio Srbiju, te i iza koga je ostalo više materijalnog i nematerijalnog bogatstva, piše Blic.

Srpska “Igra prestola”

Odgovor na ovo pitanje potražili smo od Dejana Ristića, našeg poznatog istoričara, koji je na veoma oprezan način dao svoj sud o srpskoj “igri prestola”.

“Veoma je teško, bezmalo i nemoguće, kvantifikovati i vrednovati obim i sadržaj nepokretnog, pokretnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa proisteklog delovanjem članova dveju novovekovnih srpskih porodica, od kojih je jedna istovremeno bila i jugoslovenska, dinastija Obrenovića i Karađorđevića.

Foto: PrintScreen/YouTube/RTS7Kralj Aleksandar I Karađorđević

Kulturno nasleđe koje se nalazi u neposrednoj vezi sa periodima nacionalne prošlosti kada su kneževsku ili kraljevsku vlast vršili članovi dveju novovekovnih dinastija, predstavlja prvorazredan i izuzetno dragocen segment nacionalne kulturne baštine”, rekao nam je Ristič na početku razgovora.

Obrenovići, ipak, više učinili za Srbiju

Na pitanje o tome ko je više učinio za stvaranje moderne srpske, te kasnije i jugoslovenske države, Ristić nam je rekao da istoriografija nipošto nije sportska disciplina čiji je osnovni cilj utvrđivanje i vrednovanje nečijeg ,,rezultata’’. Kako je rekao, u pitanju je drevna, veoma kompleksna nauka koja zahteva da se njome bavi sa puno znanja i potpunim ovladavanjem metodama naučnog istraživanja.

Foto: wikipedia/kraljica Natalija Obrenović

“Svaki pokušaj odgovora na ovakvo formulisano pitanje predstavljao bi potpuno banalizovanje istoriografije kao kritičke naučne discipline. Naučna istoriografija ne sadrži mehanizme prostog i pukog poređenja ili kvantifikovanja ,,rezultata’’ pojedinih istorijskih ličnosti ili znamenitih porodica”, rekao je Ristić.

Kako je rekao Ristić, ono što svakako možemo zaključiti jeste da su, u smislu državotvornosti Srbije (njene obnove i zaokruživanja), prvorazrednu ulogu imali vladari iz dinastije Obrenović, pre svih kneževi Miloš Veliki i Mihailo, kao i knez i potonji kralj Milan.

Foto: PrintScreen/YouTube/Kneginja Ljubica

“Istorija je, samo sebi svojstvenim delovanjem, nekako udesila da su se Karađorđevići uspinjali na čelo države nakon što bi Obrenovići otpočeli ili okončali dugotrajan i mukotrpan proces obnove nacionalne državnosti”, objasnio nam je on.

Obe dinastije imale jake i vrlo inteligentne vladare

Kako je naveo, vladari, pripadnici obeju dinastija, zajedno sa nosiocima najviših političkih funkcija, tragali su za realnim položajem i mestom Srbije na međunarodnoj političkoj sceni lavirajući između ondašnjih velikih regionalnih, evropskih i svetskih sila. Nažalost, ta svrgavanja i previranja, sem što su donosila promene u unutrašnjoj i spoljnoj politici, bila su praćena krvavim scenarijima, ali i da su mimo takvih situacija bila sve samo ne džentlmenska.

Nagle, a u nekolikim slučajevima (1817, 1868. i 1903. godine) i veoma krvave promene na političkom i državnom vrhu u Srbiji u znatnoj meri su uticale i na suštinske promene na unutrašnje ili spoljnopolitičkom planu. Kada govorimo o svrgavanjima onda pre svega mislimo na neshvatljivo i neprihvatljivo krvave događaje iz 1817, 1868. i 1903. godine, odnosno na monstruozna ubistva vožda Karađorđa, kneza Mihaila, kralja Aleksandra i kraljice Drage.

Smene dinastija imale uticaja na politiku tadašnje Srbije

Sa druge strane, neka svrgavanja izvedena su relativno nenasilno i tu mislimo na uklanjanje Miloša Velikog (1839.), Mihaila (1842.) i Aleksandra (1858.) sa položaja vladajućeg kneza, odnosno na abdikaciju kralja Milana (1889). Ništa u svrgavanju vladara ne može da bude ,,džentlmensko’’ budući da taj čin u manjoj ili većoj meri podrazumeva neki od oblika prisile ili nasilja.

Kada se radi o tome ko je duže vladao, te samimi tim i više učinio za Srbiju, on nam je rekao da takvo pojednostavljeno viđenje ,,učinka’’ dveju dinastija neće doprineti sveobuhvatnom i objektivnom sagledavanju njihove istorijske zaostavštine, navodeći činjenicu, odnosno, mišljenje po kome su Obrenovići izrazito državotvorna dinastija u našoj istoriji XIX veka.

Takođe, naveo nam je kako je nezahvalan svaki vid analize čvrstine vladavine Obrenovića i Karađorđevića, pošto je u pitanju čitav niz vladara koji se nalazio na čelu Srbije i Jugoslavije u veoma različitim istorijskim, političkim, ideološkim, privrednim, vojnobezbednosnim, kulturološkim, verskim, jezičkim, identitetskim i drugim okolnostima, te i da su i jedni i drugi imali itekako mudre vladare.

Pojavom niza knjiga, serija i filmova koji se bave ovim dinastijama, neizbežno je bilo i da ga pitamo o događajima koji su prikazani, a koji su zaokupili veliku pažnju javnosti – ličnom životu kraljevskih porodica. Ipak, na naša pitanja o ljubavnom životu princa Đorđa, te i o detaljima iz života Mihaila Obrenovića, Ristić nije želeo da se bavi tom stranom istorije, ponajviše što se javnost bavi time preko malih ekrana.

“Istorija privatnog života vladara oduvek je privlačila nepodeljenu pažnju isuviše radoznalih znatiželjnika. U našoj naučnoj literaturi postoji znatan broj radova koji tretiraju segmente privatnog života pojedinih srpskih i jugoslovenskih vladara”, rekao je istoričar i čitaoce ,,Blica’’ dobronamerno uputio na te tekstove ukoliko zaista žele da dođu do valjanih i objektivnih informacija.

Sažeti odgovori na pitanje u vezi sa privatnim životom nekog vladara uvek sa sobom nose ,,opasnost’’ od banalizacije i senzacionalizma, a u nauci nema mesta ni za šta od toga.

Ipak, na pitanje, odnosno na tvrdnje Predraga Jakovljević, da je on zakoniti naslednik dinastije Obrenović, bio je rad da nam odgovori, na prvom mestu kao istoričar, a onda i kao državljanin Srbije.

“Tu nema istine. Nimalo. Posebno što ne postoji nešto što bismo mogli nazvati krunom budući da je Srbija republika. Možda najbolji odgovor na jednu takvu neutemeljenu konstataciju sadrži ona stara narodna izreka koja glasi: ,,Što je babi milo…’’ , rekao nam je on kroz smeh.

Od zaostavština najbolji primer zajedništva Dvorska biblioteka

Kada se radi o zaostavštinama koje i danas koristimo, on nam je objasnio da odnos pripadnika naših dveju novovekovnih dinastija prema materijalnoj zaostavštini druge vladarske porodice neretko bio veoma negativan i destruktivan. Međutim, kao pozitivan primer i jedan od retkih segmenata nacionalnog kulturnog nasleđa, proisteklog delovanjem pripadnika dveju dinastija, koji je bio predmet njihove zajedničke brige, navodi Dvorska biblioteka .

Na kraju razgovora, zamolili smo Ristića da nam iz ugla istoričara navede koji su to vladari iz obe dinastije ostavili najviše traga u našoj istoriji kao najbolji po Srbiju. Iako to nije želeo da nam odgovori sa gledišta istoričara, dao nam je svoje lično mišljenje.

“Usudio bih se da iznesem potpuno ličan stav te bih kao posebno zaslužne izdvojio srpske kneževe Miloša Velikog (1815-1839. i 1858-1860.) i Mihaila (1839-1842. i 1860-1868.), kao i srpskog i jugoslovenskog kralja Petra I Velikog Oslobodioca Karađorđevića (1903-1921.)”, rekao nam je on.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More