U crkvi Svetog Save u Njujorku uskoro i bogosluženja: “Biće to velika radost za sve naše vernike i srpsku zajednicu”

Foto: Eparhija istočnoamerička
245

Obnova crkve Svetog Save u Njujorku, koja je izgorela 2016. godine, napreduje i prvo bogosluženje u toj srpskoj svetinji, trebalo bi da bude već na Uskrs, najavio je starešina hrama na Menhtenu otac Živojin Jakovljević.

“Ogroman progres napravljen je s obzirom u kakvom stanju je bio hram, uništen u požaru na Vaskrs 2016. godine. Sve što smo želeli i planirali se ispunilo, pokrili smo crkvu, stavili zdanje pod krov kako ne bi propadalo, postavljena je metalna konstrukcija, platforma je prekrivena ivericom preko koje će biti gumena membrana dok se ne instalira specijalni kameni crep iz Vermonta”, zadovoljan je otac Živojih

Starešina hrama na Menhetnu podseća da je crkva pod zaštitom države kao federalni spomenik kulutre i spolja mora biti kakva je i bila.

Crkva je pod krovom, instalirana je podna konstrukcija, sledeći korak je da se izlije podna ploča, ugrađeni su privremeni prozori, rekao je otac Živojin za Tanjug i dodao da će, ako Bog da za Usrks u crkvi biti služena prva liturgija posle četiri godine nakon požara.

“Biće to velika radost za sve naše vernike u Njujorku i srpsku zajednicu koja sigurno broji preko 1.000 porodica, ali i celog srpskog naroda, jer je to crkva svih nas, stecište i mesto gde su se naši okupljali i u kome će nastaviti da se okupljaju”, kaže otac Živojin.

Njujork: Krov nad Svetim Savom dobija oblik

On je podsetio da o veličini požara u kojoj je hram stradao svedoči i činjenica da se miris paljevine osećao i u avgustu kada je iz Klivlenda došao u Njujork.

Prema njegovim rečima, situacije je bila potresna, zdanje je bilo urušeno, a parohija obeshrabrena.

Saborni hram na Menhetnu kupljen 1943. godine od Anglikanske crkve za 30 hiljada dolara.

Budući da je tada to bila velika suma, dug je isplaćivan u ratama.

Crkva je sazidana u gotskom stilu pre skoro 170 godina, a izgorela je u stravicnom požaru na Vaskrs 1. maja 2016. godine. Od istorijskog je znacaja za Njujork.

Tri godine od požara u pravoslavnoj crkvi u Njujorku, radovi na obnovi u toku

“Crkva je dragoceno nasleđe koje su nam preci ostavili i stoga je naš zadatak da ga očuvamo” poručio je starešina hrama.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More