“Na srpskom sam tražio da mi pokažu rodni grad”, ispovest našeg pilota kada je preletao Srbiju (FOTO, VIDEO)

Foto: Pixabay
267

Prilikom odrastanja, svakom ljudskom biću u biti je da mašta o tome gde će i šta će biti kad poraste. Pilot, astronaut, poznati pevač, glumac, lekar koji će doprineti da se pronađe lek protiv najtežih bolesti, spisak je dug.

Međutim, u tom dobu nismo ni svesni koliko, pa ni gde sve život ume da nas odnese. Najbolji dokaz toga je životna priča Aleksandra Jovanovića, pilota iz Mladenovca, čija je priča „Noć nad Srbijom“ nastala početkom dvehiljaditih, a ponovo aktuelna sredinom novembra, bila jedna od onih koje smo svi čitali sa knedlom u grlu.

O tome najbolje svedoče komentari koji su se nizali, a koje su pisali svi oni koji su poput Aleksandra tokom devedesetih godina prošlog veka morali da potraže bolji život izvan granica rodne zemlje. Iako su u tuđim zemljama napravili možda bajku, svima njima je bila zajednička jedna stvar – borba od nule za egzistenciju. A Aleksandrov put je bio baš takav, borba za život i to ona rovovska, piše Blic.

U razgovoru za “Blic”, otkrio nam je kako je od zubnog tehničara i člana elitnog diverzantsnkog odreda jugoslovenske narodne armije iz Mladenovca, preko Londona u koji nikada nije stigao, postao radnik u restoranu u Hanoveru, obezbeđivao najveće svetske muzičke zvezde poput Džo Kokera, Brajana Adamsa, Alisa Kupera i na kraju, karijera pilota.

“Trebalo je da upišem stomatološki fakultet u Beogradu, ali zbog rata koji je pretio da zahvati Jugoslaviju, rešio sam da 1991. napustim zemlju i da na taj način obezbedim sebi egzistenciju. Uputio sam se za Hanover gde sam imao prijatelja iz detinjstva koji je držao restoran, a put je dalje trebalo da me vodi do Londona gde sam želeo da upišem kurs za telohranitelje, budući da sam kao vojnik u Zagrebu bio član elitnog diverzantskog odreda čiji je centar bio u Pančevu. Međutim, na putu ka tamo, zaustavljen sam već u Doveru, pošto je Velika Britanija prestala da dozvoljava mladim Jugoslovenima, pogotovo Srbima, da ulaze na njihovu teritoriju. Tada sam se vratio za Nemačku i počeo sam ponekad i pomalo i stidljivo da pomažem drugu u restoranu”, kaže nam Aleksandar.

Igrom sudbine, koja je u ovoj priči prisutna kao neko ko deli karte u njegovu korist, Aleksandar posle jednog poznanstva ipak počinje da se bavi onime što je inicijalno i nameravao – poslom bodigarda. I to na visokom nivou.

“Jednom prilikom u restoran je došao poznanik mog prijatelja koji se bavio obezbeđivanjem rok koncerata u Hanoveru. Kroz razgovor smo došli do toga čime sam se bavio i ponudio mi je posao. Počeo sam da radim za njega, te sam veoma brzo stekao poverenje i praktično zadužio VIP deo. Tokom tog posla imao sam diretktan kontakt sa legendama pop-roka, Džo Kokerom, Brajanom Adamsom, Alisonom Kuperom i Kris Rijom. Ipak, posle nekog vremena sam rešio da pređem na posao obezbeđivanja diskoteka jer sam paralelno sa tim poslom išao i u pilotsku školu”, kaže nam on, dodajući kako je probao da se bavi i svojim primarnim zanimanjem, zubotehnikom, ali se ona nije uklapala uz želju da postane pilot zbog obima posla i radnog vremena.

Diplomu pilota je dobio 1995. godine, daleko od svoje zemlje i možda inicijalne ideje o budućem zaposlenju. Naime, sredinom osamdesetih, Aleksandar je imao prilike da veliki deo svog vremena provede u studiju zajedno sa Pilotima, pošto je frontmen benda, Kiki Lesandrić, muž njegove sestre. Kako je rekao bila su to lepa vremena u kojima je gledao kako nastaje i raste jedan od najboljih albuma ove grupe „Kao ptica na mom dlanu“. Inače, prema Sašinim rečima Kiki je čak na početku svoje karijere nastupao sa bendom par puta u pilotskim uniformama,

Po dobijanju pilotske dozvole, počeo je da leti na komercijalnim letovima, gde je uz putnike, počeo da prevozi i ono možda najverednije na svetu– organe za transplataciju.

The hearse owned by Beatles legend John Lennon was up for sale. The Beatles frequently used Austin Princess limousines over other more luxurious saloon style cars because the doors opened wider, allowing them to quickly jump in while being chased by fans. Lennon purchased this 1956 Austin Princess for his personal use from a mortuary in Manchester in 1971. Lennon had the coffin tracks removed and airline seats installed for passenger use.I was privileged to transport this beauty from Houston to London on my plane.It was documented by BBC in 2016.

Gepostet von Александар Јовановић am Samstag, 16. November 2019

“U toj kompaniji sam zabeležio prve kilometre na „pilotskim krilima“ ali i svest koliko smo ponekada svi veoma važni delovi jednog lanca. Naime, kompanija za koju sam leteo radila je za čuvenu bolnicu u Hanoveru koja se bavi transplantacijom organa. Nažalost, na proleće je bilo dosta udesa uglavnom na motorima sa smrtnim ishodima i kada bi došlo do nesreće, avion bi poletao iz Hanovera sa timom lekara koji su uzimali organe na licu mesta, odakle smo se vraćali nazad gde se pacijent već pripremao za transplantaciju. Pored nas na zemlji su operisala još dva tima, jedan za razgovor sa roditeljima i bližnjima stradalog koje su molili za organe i onaj koji je sve pripremao za transplantaciju”, kaže nam Aleksandar čime nas uvodi u ono zbog čega su njegove reči postale model prepoznavanja svih onih kojima čezne srce za domovinom.

Naime, na sledećem razgovoru za posao u kompaniji Kargoluksiz Luksemburga, 24.marta 1999. godine, nije verovao da će mu to što je Srbin i te kako kako pomoći. Međutim, tokom intervjua, menadžeri sa kojima je obavljao razgovor, rekli su mu da njihova kompanija zapošljava ljude iz preko 25 nacija, te i da se nadaju da će im jednoga dana, kada se ukine embargo tadašnjoj SR Jugoslaviji, njegovo poznavanje srpskog jezika dobro doći. Svega godinu dana nakon toga, to se i dogodilo. Naime, prilikom tog prvog preleta nad teritorijom Srbije, obavio je razgovor sa kontrolom letenja, po kojem je i postao poznat u zemlji i regionu.

“Kada učite komunikaciju sa kontrolom leta, konverzaciju možeta da vršite na nekoliko stranih jezika, dok je engleski službeni u međunarodnim vodama. Odlično sam poznavao nemački i engleski jezik, odnosno, komunikacju koju vršimo preko radio veze. Međutim, kada sam se početkom marta 2000, godine našao nad Jugoslavijom, bio sam u malom problemu – nisam znao kako se ti izrazi kažu na mom matičnom jeziku. Tada sam leteo kao kopilot, bio sam tek na početku karijere, a naš avion je bio tek treći toga dana koji je nadletao jugoslovenski vazdušni prostor i zamolio sam kolegu da se ja obratim kontroli letenja. Nakon početne komunikacije i razgovora na srpskom jeziku, zamolio sam ga mi mi kaže gde je moj Mladenovac i rodna Smederevska Palanka. Kada letite danju, a vidljivost je dobra, sve je transparentno, međutim, noću su mali gradovi samo tačkice na zemlji. Zbog toga sam zamolio kontrolora da mi kaže kada se nađem iznad njega, ali, znate, Mladenovac, od 20.000 stanovnika, noću ne svetli. Iako mi je rekao da se nalazim tačno iznad njega, moje malo mesto iz detinjstva se baš i nije dalo videti. Ipak, svest je učinila svoje, pa je taj moj prvi prelet, a tek treći pogled na Srbiju u čitavih deset godina bio jako emotivan za mene. Kada sam sleteo u Abu Dabi, rešio sam da napišem pismo Zoranu Modliju, našem pilotu, poznatom radio voditelju i novinaru koji je to pismo pročitao u svojoj radio emisiji ZAIR”, kaže nam on, dodajući da kontrolora letenja sa kojim je pričao, nikada nije upoznao, iako je imao želju.

Saša, danas otac dvoje dece i kosmopolita već godinama živi u Beogradu odakle odlazi na posao u Kargoluks, za koji leti već 21-u godinu na avionu Boing 747-8, “letećoj tvrđavi”. Postao je kapetan na istom 2007. godine. I dok se kod nas proslavio već spomenutom pričom, svet je mogao da ga vidi u prilozima o “Bitlsima”, beluga kitovima, pa i raketama “Arijana” iz programa Evropske kosmičke agencije “ koje se dobrim delom i zaslugom jednog drugog Srbina, Nenada Hrisafovića, lansiraju u orbitu iz Francuske Gvajane.

“Prevozio sam skupocene automobile, bolide formule 1, umetnine, trkačke konje, i svaki tovar ima specijalni način transportovanja i tretman. Najveću pažnju obraćamo na vakcine, lekove, sve ono što zahteva brz prevoz i određenu i propisanu temperaturu. Prevozili smo i dva mala beluga kita iz zoološkog vrta iz Kuala Lumpura za Island, nazad u prirodu. A da bi prevozili kitove, iako su bili bebe, za oba su morali da se urade posebni bazeni u kojima je voda cirkulisala oko njih kao da se nalaze u fontani. To je jako dobro bilo medijski ispraćeno u Evropskoj uniji. Takođe, prevozio sam i delove za EKA bazu u Kajenu u Francuskoj Gvajani, delove za Galileo navigacioni sistem koji je evropska verzija američkog GPS sistema. Sve to se medijski prati i kada sletite, kada vidite TV i novinarske ekipe, shvatite da ste deo lanca koji menja svet”, kaže nam Saša, ali ističe da mu je srce najviše zaigralo kada se našao u dokumentarnom filmu BBC-a o legendarnom automobile grupe “Bitlsi”.

Naime, automobile Ostin Princeza (Austin Princess) iz 1956-e godine, automobil je koji je Džon Lenon kupio 1971. od jednog pogrebnog preduzeća iz Mančestera. To je bio pogrebni automobil. Nakon brojnih prepravki, posebno zadnjeg dela, “Bitlsi” su dobili svoj omiljeni automobile za beg od nasrtljivih obožavatelja.

“Unutra, u transportnom delu, stavili su sedišta iz aviona. 2016-e godine mi smo prevozili taj automobil iz Hjustona u London gde je u galeriji Sotebi bila zakazana aukcija za njega, a engleska televizija BBC je snimila dokumentarni film o tome, te je ostao zabeležen i trenutak kada sam se nakratko našao za volanom najpopularnijeg Bitmobila”, kaže nam Saša na kraju razgovora.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More