Bista Nikole Tesle i u Slovačkoj

Foto: Wikipedia
454

Tek što smo obeležili dan smrti srpskog genija iz Bratislave nam stiže lepa vest da Radio-televizija Slovačke i Udruženje Srba u Slovačkoj pripremaju veliku svečanost 22. januara 2020. godine. Tog dana će u auli državne medijske kuće Slovačke biti otkrivena bista Nikole Tesle.

“Ovoj svečanosti, koja oslikava decenijama dobre odnose slovačkog i srpskog naroda, prisustvovaće državnici i zvaničnici Slovačke i Srbije. Time ćemo ojačati naše prijateljstvo i našu saradnju”, najavio je Stane Ribič.

Bistu je izvajao vajar Đorđe Lazić Ćapša iz Sremskih Karlovaca. Sa 36 spomenika srpski genije Nikola Tesla je najpoštovaniji Srbin u dijaspori i svetu. Među njima najviše je spomen bisti, koje su postavljene na osamnaest američkih univerziteta i instituta, kao i na univerzitetima u Hrvatskoj, Češkoj, Austriji i Rusiji.

Druga lepa vest je da se u Srbiji i gradu Beogradu razmišlja da Muzej Nikola Tesla dobije novu zgradu. Predlaže se zdanje stare Železnićke stanice, što je odličan predlog, jer bi se tako nova kuća Nikole Tesle našla u samom centru grada i bila pristupačna svim posetiocima iz Srbije i sveta.

Marko Lopušina

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More