Hrvatski ribari u moru pronašli misteriozni predmet (FOTO)

Foto/Printscreen/You Tube
237

Minisarstvo odbrane Hrvatske potvdilo je da je neobičan uređaj, koji su “upecali” ribari između ostrva Mljeta i Setog Andrije, u dubrovačkim Elafitima, vraćen posadi američkog broda USNS Bruce Heezen, koji je u sastavu Ratne mornarice SAD.

Iz saopštenja MORH-a, koje je preneo portal Index, međutim, ne vidi se jasno šta je brod iz sastava američke Ratne morarnice radio u hrvatskim vodama.

Lokalni portal Morski javio je ranije da su ribari u dubrovačkim Elafitima u mrežama izvukli neobičan uređaj – plutaču s lancima i utegom, opremljenom elektronskom opremom bez natpisa i jasnog identiteta pripadnosti plovilu, institutu ili državi.

Posada ribarskog broda Marian II sa 140 metara dubine povukla je nešto što im je pokidalo mreže, piše portal, koji prenosi i izjavu jednog od njih koji kaže da cele zime ribare tim područje, ali da ništa slično nikada nisu ulovili.

Član posade Darko Kunac Bigava iz Podgore je ispričao da su kopče i karine “upecanog” lanca nove, sjajne, a nisu od inoxa, na osnovu čega zaključuje da ovaj uređaj očito nije bio dugo u moru.

“Ova kutija nema oznaka, narandžaste je boje, oko 130 cm promera, oko 100 kg teška, a manji je uteg promera 40×40 cm, da ga ni nas trojica ne možemo makniti. Čini mi se da je neki uređaj za merenje s utegom da potone i ima onu električnu kuku da se opusti, pa da se mogu uzeti podaci i da mogu da promene baterije”, objašnjava i dodaje da ga zanima ko je to stavio da bi mogao da zatraži naknadu štete od 20.000 kuna zbog pokidanih mreža.

Na narandžastom uređaju su primećena dva natpisa: “TC-2” i “DHL”, pa sitnim slovima “DHL HR ZAG – RJK”.

Fotografije pronađeog uređaja našle su se na društvenim mrežama, a ribarima nije bilo potrebno dugo vremena da razviju teoriju da su uređaj u moru ostavili Amerikanci ili im je ostao.

Zagreb, we have a problem! Ministar Krstičević će morati štošta pojasniti…

Gepostet von Morski.hr am Donnerstag, 9. Januar 2020

Kako piše Morski, nedavno je u brodogradilištu Viktor Lenac u Rijeci bio specijalizovani vojni okeanografski brod u vlasništvu američke Ratne mornarice. On je baš nedaleko od Mljeta radio neobične manevre.

Putanja američkog vojnog broda odgovara lokaciji pronađenog uređaja, na metalnim delovima nema rđe i čini se kao da je vrlo nedavno ostavljen/izgubljen u moru.

Oznake DHL dostavne službe potvrđuju dostavu iz Zagreba prema Rijeci 20. novembra prošle godine.

“Čini se da se doista radi o mernom instrumentu. Na prvi pogled jedan deo uređaja izgleda kao sonarni ili akustični otpuštač. On se aktivira zvukom i odradi nešto, recimo da otkači tu bovu da izleti na površinu. Može biti da služi i za podvodnu komunikaciju, ako je ovo vojno”, kaže za Morski jedan bivši zaposlenik Hrvatske ratne mornaride.

A da je teorija o mernom uređaju tačna, potvrđeno je jutros.

Ribar koji je izvadio uređaj rekao je da su ga kontaktirali i tražili da vrati uređaj.

“Zvali su me priko VHF-a. S njima je Hrvatska obalna straža. Traže da im ga vratim, a ja ne dam dokle se šteta ne isplati”, kaže Kunac.

On tvrdi i da je laž da bio objavljen radio oglas.

“Proverio sam preko obalne radiostanice Dubrovnik i nema nikakvog oglasa! Eto, hrvatski oficir obalske straže laže hrvatskog ribara i učesnike Domovinskog rata koji mu je državu stvorio… Zanimljivo”, ljutito je ispričao ribar, koji je potvrdio da je kasnije usledilo još nekoliko poziva što mobilnim što na drugi način.

U međuvremenu Morski je dobio dokument koji otkriva da je reč o uređu NASA.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More