Puni srpski hramovi, pesme i pokloni: Ovako je u Americi proslavljen Božić (FOTO, VIDEO)

Pixabay
161

Pripadnici Srpske iseljeničke zajednice u Americi i Кanadi proslavu Božića počeli su na Badnji veče okupljanjem u srpskim hramovima gde su održana večernja bogosluženja i osvećenje i nalaganje badnjaka, piše RTVBN.com.

Dva manastira i šest srpskih hramova, koliko ih srpska crkva ima u najbrojnijoj iseljeničkoj zajednici u Čikagu, u ponedeljak su bili pretesni da prihvate sve vernike koji su želeli da podele radost Hristovog rođenja.

I ovde nisu izostali srpski običaji kao što su osvećenje i nalaganje badnjaka, a posle večernjeg bogosluženja nastavljena su druženja u crkvenim halama uz kuvanu rakiju i kuvano vino.

Najmlađi su primili poklone i grančice od badnjaka, a crkveni horovi su izvodili božićne pesme.

Na dan Božića, 7. januara, u svim srpskim hramovima u Americi i Кanadi održane su božićne liturgije na kojima je pročitana Poslanica Srpske pravoslavne crkve.

Srpski dobrotvor iz Kanade za Božić poklonio 130.000 evra rođacima i prijateljima u Srbiji

U prigodnim besedama isticana je važnost ovog praznika koji okuplja pripadnike srpske zajednice svih generacija. Mnogi od njih, četvrte, a sada i pete generacije rođene u Americi, iako ne znaju srpski jezik sa radošću dele srpski božićni pozdrav – Mir Božiji, Hristos se rodi!

Srpska crkva, kako se naglašava, okuplja srpske iseljenike u Americi u jednu veliku porodicu i na taj način čuva njihov identitet i veze sa otadžbinom i zavičajem.

Srpska zejdnica u Australiji za Božić: Za pola sata skupili robe za ceo kamion (FOTO+VIDEO)

Srpski iseljenci, kao i u zemljama svojih predaka, slavlje su nastavili u porodičnom krugu uz pečenje, česnicu i srpska pića na božićnoj trpezi.

Tradicija na Božić u Džeksonu: Divac sa sinom i suprugom pucao iz sačmare (VIDEO)

Izvor RTVBN.COM
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More