Piroćanac uvršten u enciklopediju najboljih harmonikaša sveta: “Kola koja je on komponovao su jedinstvena i prepoznatljiva”

Printscreen RTS.RS
134

Tridesetdevetogodišnji Piroćanac, Vlada Veselinović, nedavno je uvršten u enciklopediju najboljih harmonikaša sveta u Njujorku. Osim što je virtuoz na harmonici, on je i pedagog, kompozitor i autor stručne literature, koja se koristi i kod nas i u svetu, piše RTS.RS.

Harmonika ga je opčinila u najranijem detinjstvu, tako da je počeo da svira već u trećoj godini i to je odredilo životni put Piroćanca Vlade Veselinovića.

„Završio sam muzičku školu, ali s obzirom na to da se u našim školama narodna muzika ne izučava, ja sam samostalno proučavao sve stilove balkanske narodne muzike. Veliku pažnju posvećujem zapisivanju ornamentike, zato što je ornamentika u balkanskoj muzici najbitniji segment“, naglašava Vlada Veselinović.

Printscreen RTS.RS

Kolege muzičari nisu iznenađeni time što je Vlada Veselinović uvršten u svetsku enciklopediju harmonikaša jer je, kažu, oduvek bio poseban.

„Vlada ima lirski pristup sviranju dostojan naših velikih imena harmonike. Lirski pristup znači mekan ton, tu je emocija“, kaže muzičar Aca Janačković.

„Kola koja je on komponovao su jedinstvena i prepoznatljiva. Jednostavno, svaka harmonika u njegovim rukama zvuči baš onako kako treba“, tvrdi Nikola Kitanov, muzičar.

Svetski, a pirotski harmonikaš, ponosan je na nagrade, ali mu veliko zadovoljstvo pričinjava to što već 11 godina na internet forumu okuplja zaljubljenike u ovaj instrument širom planete. Sa njima razmenjuje iskustva, jer harmonika spaja i ljude i kontinente.

Izvor rts.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More