U Njujorku sutra moleban podrške Srbima i SPC u Crnoj Gori

Foto: PrintScreen/YouTube
108

U Njujorku će sutra biti održan moleban podrške Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori, saopšteno je danas iz Crkve Svetog Save na Menhetnu.

Iz te pravoslavne svetinje pozivaju na “molitveno sabranje kako bi se izrazila usrdna podrška braći i sestrama u Crnoj Gori koja brani naše vekovima stare svetinje od bespravne konfiskacije”.

Molitveni skup, kako je rečeno Tanjugu, zakazan je za podne ispred crnogorskog konzulata na 2. aveniji.

U Crnoj Gori pre dva dana na snagu je stupio Zakon o slobodi veroispovesti, usvojen krajem godine uprkos protivljenju Mitropolije crnogorsko-primorske SPC i dela opozicija. Na taj način prestao je da važi Zakon o pravnom položaju verskih zajednica iz 1977. godine.

Crkva Svetog Save na Menhetnu, stara skoro 170 godina, izgorela je na Vaskrs 2016. godine. Prema rečima oca Živojina Jakovljevića, sterešine hrama, u obnovi je napravljen ogroman progres i prvo bogosluženje u toj srpskoj svetinji, trebalo bi da bude već na Vaskrs.

Izgrađena u gotskom stilu, crkva je kupljena 1943. godine i od istorijskog značaja je za Njujork.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More