Kolege i prijatelji se opraštaju od glumice

TANJUG / FILIP KRAINCANIC
103

Divu domaćeg glumišta Nedu Arnerić sinoć je u njenom stanu na Vračaru pronašao brat bez vidljivih povreda.

Njene kolege i prijatelji su se dirljivim porukama opraštali po društvenim mrežama od nje:

“Zajedno smo studirale glumu i kasnije istoriju umetnosti. Neda je bila jedna nežna i plemenita žena, a nikom nikad zlo nije napravila. Uspomene na nju su mi naša druženja i odlasci na kesten pire na pauzama između predavanja. Otišlo je jedno divno biće koje nije umelo da pliva samo u ovom moru zla. Mnogo mi je žao”, rekla je Jelena Tinska za Kurir.

Dejan Jelača, glumac, autor i voditelj emisije “30 minuta” koji živi i radi u Njujorku napisao je: “Smrt ne postoji. Ljudi umiru tek kada ih svi zaborave, i zato andjele, budi zvezda na nebu i sjaj za nas, a nebo nek ti bude drugi dom i da nam nikada vise ne osetis nikakvu bol. Počivaj u miru, Nedo … 💔😢” .

Mira Adanja Polak je na svom Twitteru napisala: “Umrla je Neda Arnerić. Tako mi je žao… Sećam se našeg razgovora nakon njenog izlaska iz bolnice 2016. godine.”

Radoš Bajić je za Blic rekao: – Neda Arnerić je bila izuzetna glumica i velika dama srpskog i jugoslovenskog filma. Nikada nismo zajedno igrali na filmu, ali smo divno sarađivali u filmu čiji sam autor i reditelj ”Za kralja i otadžbinu”. Neda je igrala glavnu ulogu sa takođe nedavno počivšim velikim glumcem Markom Nikolicem. Svi mi u produkciji ”Contrast” smo veceras veoma tužni, jer smo verovali da se Neda posle mnogih pehova, smrti supruga i zdravstvenih tegoba – oporavila i počela novi život”. Bajić kaže i da je najdominantnije osecanje koje ga prožima kada se seti Nede neka seta koja je probijala iz nje svakog trenutka, iz njenog pogleda, pokreta, iz njenih reči.

 

Gordan Kičić se oprostio od dive na društvenim mrežama rečima: “Draga Nedo… Bilo je veliko zadovoljstvo i privilegija…”

Kompozitor i izvođač Kristina Kovač je napisala: “Nedo…nadam se da ćeš napokon pronaći mir. Mnogo, mnogo mi je žao. :(”

 

Koleginica Ljiljana Blagojević: “Zbogom draga Nedo. Neka ti Bog da rajsko naselje. Valjda je za dobre to zagarantovano”.

Glumica Ana Franić na emotivan način se oprostila od legendarne umetnice s kojom je 2003. igrala u seriji “Najbolje godine”. Ona se putem društvene mreže Instagram oglasila i kratko napisala: “Moja prva mama, prva ljubav i podrška. Volim te. Lepo spavaj”.

– Ovo je nesumnjivo veliki gubitak za srpsko glumište i za sve nas koji smo je poznavali, rekao je Tanjugu direktor Beogradskog dramskog pozorišta Jug Radivojević, povodom smrti glumice Nede Arnerić, koji je podsetio da je Neda Arnerić, uz sve nezaboravne uloge na filmu i televiziji, 15 godina igrala u BDP-u u predstavi “Igra parova”, koju je režirala Milica Kralj.

– Uz sve nezaboravne uloge na filmu i televiziji, 15 godina je igrala u Beogradskom dramskom predstavu “Igra parova” u režiji Milice Kralj. Bila je neodoljiva i u oktobru smo odigrali 200. predstavu uz Nedino obećanje da nastavljamo u Novoj godini. Ostaće praznina i tuga kao i neizbrisivo sećanje na njene velike uloge. Neka joj Bog da rajsko naselje – izjavio je Jug Radivojević.

Glumac Miki Damjanović, sa kojim je preminula glumica igrala u Beogradskom dramskom pozorištu, poručio je: “Nikada ništa neću zaboraviti. Voli te tvoj Žan”.

Prepoznatljivo lice jugoslovenske kinematografije i jedna od najvećih zvezda jugoslovenskog filma zauvek je napustila scenu i zbog toga sam jako tužan, rekao je Tanjugu povodom smrti glumice Nede Arnerić Radoslav Zelenović, dugodošinji upravnik Jugoslovenske kinoteke, a danas upravnik audiovizuelnog centra za digitalizaciju SANU. Zelenović je istakao da se Arnerić nalazila u jugoslovenskoj reprezentaciji pokretnih slika i da su njene uloge obeležile jugoslovensku i srpsku kinematografiju.
“Neda Arnerić je bila prva dečja zvezda jugoslovenskog filma, već sa 13 godina bila je prepoznatljivo filmsko lice. Ulogu u filmu “Višnja na Tašmajdanu” učinila je od nje tinejdžersku zvezdu, a kasnije je postala upečatljivi seks simbol jugoslovenske kinematografije. Radila je sa najvećim rediteljima, velikanima jugoslovenskog glumišta, i ostvarivala uloge koje su nagrađivane na značajnim festivalima”, rekao je Zelenović i dodao da je slavni reditelj Lordan Zafranović uvek govorio da je Neda jedna od njegovih omiljenih glumica.
“Bila je omiljeno lice sveukupne javne scene, talentovana, sa gospodskim držanjem i bez gordosti zbog velike karijere”, rekao je Zelenović.

Glumica je snimila više od 100 filmova, odigrala četrdesetak uloga u pozorištu, a za svoj je rad dobila veliki broj priznanja. Ulogom u filmu “San” iz 1966. godine postala je prva dečja filmska zvezda Jugoslavije, a jedna od njenih najbriljantnijih uloga bila je u filmu “Ko to tamo peva”. U karijeri dugoj gotovo pola veka Neda Arnerić je ostvarila uloge koje se pamte u filmovima “Višnja na Tašmajdanu”, “Užicka republika”, “Sutjeska”, “Valter brani Sarajevo”, “Varljivo leto ”68″…

Nakon velike popularnosti šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga veka usledile su uloge u u “Tri karte za Holivud” i televizijskoj seriji “Policajac sa Petlovog brda”, koje su joj donele slavu i devedesetih. Za ulogu Delfine u filmu “Ispravi se, Delfina” 1977. je dobila “Srebrnu arenu” na Filmskom festivalu u Puli i nagradu Nagrada “Carica Teodora” na glumačkom Festivalu u Nišu.

“Zlatnu arenu” dobila je na Filmskom festivalu u Puli (1988) za ulogu u filmu “Haloa -Praznik kurvi” reditelja Lordana Zafranovica, a dobila je nagradu “Pavle Vuisic” za životno delo. Za svoja ostvarenja na filmu 2009. godine dobila je “Plaketu Jugoslovenske kinoteke”.

Neda Arnerić je diplomirala istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a od 1985. do 1999. godine vodila je sopstvenu galeriju “Atrijum” u Beogradu. Bila je narodna poslanica u Skupštini Srbije (2000-2004).

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More