Svetska a naša! Ivanina muzika izvodi se širom sveta a ovo kaže o mužu Kanađaninu i životu u Torontu (FOTO)

Foto: Printscreen RTS.RS
239

Ivana Popović je kompozitorka, violinistkinja i pozorišna glumica koja živi u Torontu. Njena kamerna muzika je izvođena u Kanadi, Americi i Evropi.

Komponovala je muziku za nekoliko pozorišnih predstava u Torontu, profesionalnim kanadskim, ali i amaterskim na srpskom jeziku. Njena misija je da spaja dve zemlje, a kako to radi, govorila je za “Magazin Srbije na vezi” kada je boravila u Beogradu.

„Bavim se različitim vrstama umetnosti, a moje primarno polje jeste muzika. Školovana sam i završila sam Muzičku akademiju za violinu i klasičnu muziku. Kasnije sam se doškolovavala u Torontu, u Kanadi, gde živim trenutno, a završila sam i kompoziciju. Onda sam spojila te dve muzičke podoblasti i počela sam da komponujem muziku za sebe i da je izvodim. Dakle, interpretator sam i pisac svojih muzičkih dela.

Izdala sam album Bushes And Bombshelters za koji sam dobila stipendiju grada Toronta, što mi je dobrodošlo da snimim taj album. Izdat je album i u Beogradu. Promoterska izdavačka kuća Long plej je izdala pod njihovim pokroviteljstvom, piše RTS.

Foto: PrintScreen/RTS/Ivana Popović

Osećam jaku sponu prema obema zemljama i jako mi je važno da to naglasim u svojoj umetnosti. To radim kroz bilo koju kreativnu aktivnost ili umetničku delatnost. To, u mom slučaju, podrazumeva muziku, pozorište, pisanje muzike za pozorište, učestvovanje u predstavama i delimično pisanje. Tako da konceptualno album predstavlja neke moje intimne priče, moja intimna iskustva iz obe zemlje.

Srpska amaterska pozorišna scena je jako razvijena u Torontu. Imamo 5-6 amaterskih pozorišta, koja redovno postavljaju predstave koje su dobro posećene. Ja sam član Srpskog pozorišta Toronto i sa njim sam uradila nekoliko predstava, uključujući Maratonke trče počasni krug, neku verziju poznatih Maratonaca Dušana Kovačevića, sa kojom smo gostovali u Čikagu, Otavi i drugim delovima Kanade. To je jedno od najboljih pozorišnih iskustava koja sam imala.

Što se tiče profesionalnih pozorišta, član sam avangardne grupe koja se zove Theatre Art Add vrlo progresivno i avangardno pozoroište, koje se bavi originalnim delima, u kojima sam učestvovala kao glumica, a pisala sam i muziku za par predstava.

Već godinama radim za muzički magazin Toronta, The Hole Note. Taj magazin je dostupan svima, besplatan je. Stipendiran je od strane grada Toronta. Za njih pišem književne kritike koncertne, kao i muzičkih izdanja, uglavnom iz oblasti klasične muzike i oblasti džeza i etno muzike.

Pišem i kratke naučnofantastične priče koje povremeno objavljujem u magazinima naučne fantastike u Severnoj Americi.

Kao i svi stranci, suprug (Kanađanin) mnogo voli Srbiju, pogotovo Beograd. Oseća se prihvaćenim, uživa u hrani, prirodi, sa ljudima i pokušava da dođe kad god mu to posao dozvoli. Mi smo kolege, on je završio muzičku akademiju odsek klavira, a jednu od numera na albumu smo komponovali zajedno, odsvirali nekoliko numera zajedno, i iako se on bavi danas nečim drugim, vrlo često sviramo i komponujemo zajedno”, kaže Ivana Popović za RTS.

Izvor RTS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More