Srpski salčići “oduvali” konkurenciju, naša Anđa pobednica takmičenja u Čikagu

Foto: PrintScreen/YouTube
362

Anđelija Vojinović, ili samo naša Anđa, kako je svi zovu, odlična je učenica srednje škole u Čikagu.

Poslednje četiri godine najbolja je u razredu i njene diplome potpisivali su američki predsednici Barak Obama i Donald Tramp. Sada se dokazala i u izradi stare srpske poslastice koju su pripremale naše bake.

Srpska proja nedavno je uvrštena na listu 50 najboljih hlebova u svetu, a njenim putem “krenuli su” i salčići. Kolači od sala tovljenika, stara su srpska poslastica koju su pripremale naše bake, vrhunskog su ukusa i duge tradicije, a obožavao ih je i kralj Milan Obrenović. Za njihovu pripremu potrebno je vrhunsko umeće, veština, strpljenje i ljubav, prenosi Serbiantimes.info.

Sve nabrojano ima Anđelija Anđa Vojinović, učenica drugog razreda srednje škole, koja je u najvećem srpskom gradu u Americi – Čikagu osvojila prvo mesto na međunarodnom školskom takmičenju. Na nadmetanju su upravo kolači od svinjskog sala osvojili prvo mesto u konkurenciji blizu stotinu raznih kolača iz nacionalnih kuhinja nekoliko desetina država sa svih kontinenata.

Anđin uspeh je utoliko veći što su njeni salčići po svim kriterijumima nadmašili specijalitete čuvenih kuhinja, počev od italijanske, austrijske, nemačke, grčke, poljske, zatim brazilske, peruanske, meksičke, argentinske i mnogih drugih.

Iza tradicionalnog srpskog kolača ostale su i čuvene torte: “švarcvald“, “saher“, “kaprese“, te argentinski “pastelitos“, pecivo od krompira i dunja, “sirniki palačinke“ iz Rusije, meksički svadbeni kolačići i mnogi drugi.

“Verovali smo da će salčići, koje je Anđa mesila uz veliku pomoć i podršku svoje bake, što su propozicije dozvoljavale, dobiti visoke ocene, ali ovakav uspeh nismo mogli ni da sanjamo. Podelili smo stotinu recepata i da smo ih imali još toliko ne bi bilo dovoljno jer je interesovanje bilo ogromno, počev od drugih učesnika”, takmičara, profesora, publike.

“Odličan utisak ostavila je poruka sa dobrodošlicom u prijateljsku Srbiju, koja je sa vrlo lepom vazom sa salčićima predstavljala kompletan i jako privlačan aranžman“, ne krije zadovoljstvo Anđina majka Tanja.

Anđelija Vojinović, ili samo naša Anđa, kako je svi zovu, odlična je učenica srednje škole u Čikagu. Poslednje četiri godine najbolja je u razredu i njene diplome potpisivali su američki predsednici Barak Obama i Donald Tramp.

Ambiciozna je i vredna i živi sa svojim snovima i planovima.

“Iako sam rođena u Americi, u srcu mi je Srbija jer su svi moji došli iz te drage Srbije. Volim naše običaje, tradiciju, kulturu, naše ljude, naravno i srpsku kuhinju i zato mi je ovaj uspeh još draž”, kazala je Anđa nakon dodele priznanja.

Baka Vesna ima najveći doprinos u Anđinoj pobedi, kao i uspesima na drugim poljima.

“Kad je bila mala s velikom pažnjom pratila je moj rad u kuhinji. Htela je da sve radimo zajedno govoreći da mi mnogo pomaže. Razvijanje kora bila joj je najveća zabava. Kad u celom Čikagu nismo mogli da nađemo oklagiju primerenu njenom uzrastu, deda Rade joj je tu omiljenu i važnu igračku napravio na strugu. Nju i dan danas čuva kao neku veoma dragocenu stvar“, kaže baba Vesna Jablanović.

Anđa ne vidi sebe u kulinarstvu ili srodnom poslu kao budućoj profesiji. Sprema se za koledž i nastavak školovanja. Zadovoljna je što je ispunila deo svojih dečijih snova i obradovala svoje roditelje i ostalu rodbinu. S njima će, kako voli da kaže, deliti i sve svoje buduće uspehe, prenosi Serbiantimes.info..

Izvor SerbianTimes.info
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More