“Mi smo zato Balkan, a ovo je Danska”! Naša najbolja učiteljica zapanjena prizorom u danskoj školi! (FOTO)

Foto: PixaBay
224

Učiteljica je ušla u kuhinju i u njoj je zatekla decu od osam godina s noževima i drugim opasnim “alatima”.

I dok se upozadini čuje balkansko “c,c,c,c”, a neka mama se uveliko žali kako je red da se odgovorni nađu i za neodgovorno ponašanje odgovaraju moramo da vas obavestimo da je reč o danskoj školi i da je to kod njih i više nego normalno.

“Ah, ta Danska, ne poštuje dečja prava! U kuhinji jedne danske škole svakog dana dežuraju učenici i uz pomoć jednog kuvara spremaju obroke za drugu decu. Ne moram da vam objašnjavam da smo već razrogačili oči. Šalim se, oduševili smo se prizorom: deca seckaju povrće, kifle i spremaju sendviče – objašnjava za “Blic” svima dobro znana srpska učiteljica Željana Radojičić Lukić, koja je bila u među kandidatima za najboljeg nastavnika sveta za 2018. godinu i zajedno sa Asocijacijom najboljih nastavnika bivše Jugoslavije bila u poseti ovoj zemlji, piše Blic.

Ono čime su ostali zapanjeni ona i njene kolege bila je posvećenost “malih Danaca” dok su sve vreme razmišljali da li bi tako nešto ikada moglo da funkcioniše u Srbiji?

Hrana na sve strane i tuča u najavi

“Normalno da smo odmah svi pomislili, kako mi iz Srbije, tako i kolege iz Hrvatske, Bosne i Makedonije, kako hrana leti na sve strane, kako se naša deca međusobno vuku, gađaju hranom, čupaju… No, da, mi smo zato Balkan, a ovo je Danska. Mada, mnogo tu ima i do manjka vremena da se i mi posvetimo vaspitanju naših đaka umesto nesuvislim ubacivanjem činjenica, formula, definicija našim učenicima, kojima je malo dovoljno da shvate šta je empatija, tolerancija, kako prepoznati nasilje i ne biti nasilan”, objašnjava ona.

Ova učitejica u osnovnoj školi u Mionici kaže i da u kuhinji danske škole nema nijednog nastavnika, samo jedan jedini kuvar sa širokim osmehom i preciznim uputstvima koja ponavlja samo jednom. Sva ova mala deca, kod nas bi rekli skoro bebe, čuju ta uputstva i nema nijednog da mu nešto nije jasno. A dece ima iz svih delova sveta, od naših “Jugovića”, preko Sirijaca, Palestinaca, Engleza, Kanađana, Amerikanaca, Japanaca, Indijaca… i svi kao jedno umeju da čuju i poštuju pravila, priča ona.

Šta mi sada radimo, pita se Željana Radojičić Lukić i kako su nam danas deca maltene onesposobljena za život.

“Mi stvaramo armiju dece koja sutra neće umeti da iseče hleb nožem, već će pribegavati kupovini sečenog hleba, a i roditelji na tome insistiraju,”da se jadno dete ne poseče”. Ne razmišljaju da će to “jadno dete”, jadno, samo što ga odrasli takvim oblikuju, sutra morati biti nekome mama ili tata”, ističe ona učiteljica.

Nema protokola, ali ni nasilja

U danskim školama, prema rečima ove učiteljice, nema vršnjačkog nasilja ni u tragovima, nema protokola koji su uobičajeni na Balkanu, nema kažnjavanja društveno-korisnim radom. Ono na čemu Danci rade je preventiva.

“Imaju školskog psihoterapeuta koji pri samom testiranju deteta za upis u u školu prepoznaju one koji bi mogli da prave različite probleme i sa njima i sa njihovim roditeljima od prvog dana se redovno radi. U terapiju se uključuju oba roditelja, a ako je dete razvedenih roditelja, onda i oni sa kojima žive roditelji odnosno staratelji, ali i oni bivši ako je dete sa njima živelo”, navodi Željana i kaže da se ponekad desi da uz dete dolazi šestoro odraslih.

A ako ipak nekad dođe do nasilja? Ova učiteljica kaže da se kod njih to rešava po kratkom postupku – ispisivanjem deteta iz škole.

I još ponešto o danskom obrazovnom sistemu

U danskom obrazovnom sistemu ocenjivanje ne postoji do osmog razreda, a samo praćenje napretka odvija se, kako kaže učiteljica Željana, kroz progres ček listu i jedino im je važno koliko je učenik napredovao u odnosu na sebe i u odnosu na juče.

“Imaju četiri obavezna predmeta, svi ostali su izborni, a kod njih je domaćinstvo obavezan predmet. To je miks nekog našeg domaćinstva i opštetehničkog obrazovanja”, kaže ona i objašnjava da nastavnik sam kreira to šta će kupiti jer dobije 2.000 evra na početku godine i time oprema kabinet.

Jedan zaposleni u srpskoj ambasadi joj je tom prilikom rekao da je prvo što je njegova ćerka naučila u školi bilo da promeni utičnicu, ali i da pegla. Ko to voli, niko. Ali to te čeka u životu, a Danci te spremaju za život, zaključuje ona.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More