Zavirite u jednu od najstarijih kafana u Srbiji: Vrata je otvorila 1926, a stasala je osma generacija domaćina

Printscreen RTS.RS
345

Gosti kafane obično kažu i veruju da pamte mnogo. Ima, međutim i kafana koje zaista mnogo pamte. One imaju zanimljivu istoriju predstavljaju turističku atrakciju i svojevrsni spomenik kulture.

U centru je Bogutovca, paralelno sa Ibarskom magistralom, ali malo skrajnuta sa glavnog puta. Njena vrata otvorena su 1926. godine i od tada u nju osim Kraljevčana svraćaju i mnogi putnici namernici, ali i javne ličnosti za koje je “Kafana kod Mira” malo utočište u begu od brzog života.

“Ovde su bili svi predsednici od Ćosića do Vučića, svi sem Broza i brzog voza”, kaže Miro Matović, vlasnik kafane.

Ovu opasku njegov sin Peđa objašnjava činjenicom da su ovuda prolazili samo drumski karavani ka Dubrovniku, a od 1945. do 1968. godine bila je nacionalizovana.

Printscreen RTS.RS

“Ova kafana je preživela Balkanske i dva svetska rata, kao i bombardovanje”, kaže Peđa Matović, sin vlasnika kafane.

Enterijer vraća u 19. vek – tapija o plaćenom porezu iz 1931. godine, u središtu kafane tučana peć i drveni prozori ukrašeni sušenim belim lukom, paprikom, ukrasnim tikvama.

Printscree RTS.RS

“Zidovi su od kamena, ne samo temelj, kompletna gradnja je kamena. Pregradni zidovi su izgrađeni od tanke cigle koja je bila karakteristična za taj period gradnje”, kaže Peđa Matović, sin vlasnika kafane.

Matovići, a stasala je već i osma generacija, uspevaju da odole vremenu. Najvažnije je, kažu, da gosti, osete emociju koji nosi ova kafana.

“U ljubavi i hrani nema prevare”, kaže Miro Matović, vlasnik kafane.

Za goste ova kamena kuća je više od ugostiteljskog objekta, za njene godine i ne pitaju.

Nemoguće je prepričati sve priče kojima je ova čuvena kafana svedok, previše ih je. Ali je sigurno da će ona ovom mestu još mnoge biti “zapisane” kroz budućnost.

Izvor RTS.RS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More