Konferencija u Njujorku: Iz celog sveta uz pomoć koordinata i telefona saznaće sve o Nikoli Tesli (FOTO)

Foto: TNF
532

Teslina naučna fondacija (TNF) u saradnji sa Generalnim kozulatom Srbije u Njujorku, održala je osmi put po redu konferenciju pod nazivom “U duhu Tesle” u hotelu Njujorker na Menhetnu.

U subotu 11. januara u jutarnjem programu koji je vodila Lana Asanin predstavile su se brojne Tesla organizacije i pojedinci koji su uradili nešto značajno u domenu promocije Teslinog života i dela.

Između ostalog prikazan je i odlomak iz romana “Nina od Arabije” o Tesli i Mark Tvenu koji čita glumac Nenad Nenadović. Jedan od junaka romana “Nina od Arabije” je i Nikola Tesla, a ovo je ujedno i prvi roman na Balkanu koji se čitaocima predstavlja viralnim putem, kroz “oživljene” i svima dostupne odlomke na Jutjubu koje čitaju poznati glumci iz Srbije. 2.

Konferenciju o Tesli pratila je i umetnička izložba posvećena Tesli sa umetnicima koji su napravili najbolje radove u proteklih 12 meseci.

Foto: TNF

U večernjim satima održan je susret Teslin Narod (na srpskom), panel diskusija u organizaciji TNF i Generalnog konzulata Republike Srbije u Njujorku, a program je vodila Katarina Radivojević jedna od najpopularnijih srpskih glumica. Olgica Vlačić, konzul Republike Srbije u Njujorku učestvovala je na panelu.

Foto: TNF

Ceo program je snimljen i postavljen na TeslaTalk TV, a TV ekipa je pravila intervjue sa učesnicima konferencije u čuvenoj Teslinoj sobi 3327 u hotelu New Yorker.

Dokumentarno animirani film “Ka svetlosti” autora Save Sajka iz Beograda (o Tesli i Pupinu) dobitnik je prve nagrade U DUHU TESLE i bio je prikazan tokom januarske konferencije.

U drugom delu programa “Tesla ways” putevima Tesle kroz Ameriku i Kanadu – prikazan je novi web sajt i softver koji će nam pokazati sva mesta u kojima je Tesla boravio i radio oko šezdeset godina koliko je živeo u Americi.

Foto: TNF

Posetioci Njujorka, ali i cele Amerike i Kanade, moći će preko svojih pametnih telefona, preko GPS koordinata, doći na lice mesta i dobiti mnogo informacija o Teslinom radu, u to vreme i na tom mestu.

“Ovo je tek početak, planiramo i dokumentarni film na istu temu kao i monografiju. Na konferenciji su bili učesnici iz Srbije, Rusije, Kanade, Nemačke, Amerike i Hrvatske” – rekao je Nikola Lončar predsednik TNF iz Filadelfije.

Foto: TNF
Izvor Tanjug, Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More