Evo ko je sve u trci za Oskara

Foto/Pixabay
186

Akademija za filmsku nauku i umetnost objavila je spisak kandidata za Oskara koji se ove godine dodeljuje 92. put, a filmu “Džoker” pripalo je najviše, 11 nominacija, uključujući i onu za najbolji film.

U kategoriji za najbolji film nominovani su, pored “Džokera”, “Bilo jednom u Holivudu”, “Parazit”, “Irac”, “1917”, “Zec Džodžo”, “Bračna prica”, “Male žene” i “Ford protiv Ferarija”.

“Irac”, “1917” i “Bilo jednom u Holivudu”, inače, imaju po 10 nominacija.

Za Oskara u kategoriji najbolji režiser nadmetaće se Martin Skorseze, Kventin Tarantino, Sem Mendes, Tod Filips i Bong Džon Ho.

U kategoriji najbolja glumica nominovane su Rene Zelveger, Šarliz Teron, Skarlet Johanson, Sirša Ronan i Sintija Erivo, dok su u konkurenciji za najboljeg glumca Hoakin Feniks, Adam Drajver, Džonatan Prajs, Leonardo Dikaprio i Antonio Banderas.

Za najboljeg glumca u sporednoj ulozi nadmetaće se Bred Pit, Džoe Peši, Tom Henks, Entoni Hopkins i Al Paćino, za najbolju žensku uogu nadmetaće se Lora Dern, Margot Robi, Skarlet Johanson, Keti Bejts i Florens Pui.

Za najbolji originalni scenario nominovana je “Bračna priča”, ” Bilo jednom u Holivudu”, “Parasit”, “Vadite noževe”, “1917”, dok je za najbolju adaptaciju teksta odabran “Jo Jo Zec”, “Džoker”, ” Male žene”, “Irac” i “Dvojica papa”.

U kategoriji za najbolji film na stranom jeziku nominovan je i film “Zemlja meda” iz Severne Makedonije, pored severnokorejskog “Parazita”, francuskih “Jadnika”, španskog filma “Bol i slava”, kao i ostvarenja iz Poljske “Telo Hristovo”.

Najveće iznenađenje tokom današnjih nominacija bila je kompanija Netflix koja je dobila čak 24 nominacije, uklučujući i dve za najbolji film: “Irac” i “Bračna priča”.

Svečanost dodele Oskara biće održana 9. februara u teatru “Dolbi” u Los Anđelesu.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More