Beč: Novogodišnjim koncertom dočekana Srpska Nova godina, prihod deci Prosvjetine škole

Pixabay
197

Nova godina po Julijanskom kalendaru proslavljena je i u Austriji, a u Beču je organizovan tradicionalni Novogodišnji koncert.

Srpsko kulturno-prosvjetno društvo “Prosvjeta”, po deveti put zaredom, organizovalo je “Srpski novogodišnji koncert”, a ove godine, zvezda koncerta bila je operska diva, mecosopran Dragana del Monako.

Koncertu su prisustvovali ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić, poslanik Slobodarske partije Austrije (FPO) u bečkoj skupštini Nemanja Damnjanović, član bečke vlade Maksimilian Kraus, predstavnik Narodne partije Austrije (OVP) Zoran Ilić.

Predsednik SPKD “Prosvjeta” u Austriji Srđan Mijalković objasnio je da će prihodi sa koncerta biti prosleđeni deci Prosvjetine škole, koja već sedam godina funkcioniše u Beču, koju odbor Društva sa mnogo napora, i nažalost samostalno, sa premalo podrške matice i dijaspore, uspešno održava.

“Ta škola je vrlo važna i za Prosvjetu, za bečke Srbe i Srbe u Austriji, jer se bori protiv nametnutog veštačkog jezika koji se nudi u školama “BKS”(bosansko-hrvatsko-srpski)”, podvlači on.

Po već učestaloj tradiciji Novogodišnji koncert otvorio je ” Mali hor ” Prosvjete, sa prigodnim pesmama na srpskom i nemačkom jeziku.

Glavna zvezda večeri Novogodišnjeg koncerta bila je svakako Dragan del Monako, koju je na klaviru pratila Nataša Veljković.

Takođe u programu nastupio je i violončelista Miloš Stosiek i Nataša Veljković koji su izveli dela velikih svetskih kompozitora klasične muzike, kao i pevači Jelena Krstić i Aleksandar Simić.

Ova tradicionalna manifestacija zauzima sve važnije mesto u kulturnoj ponudi Beča, a svakako predstavlja jedinstven i uspešan način da se brojna srpska zajednica u ovoj evropskoj metropoli pozitivno promoviše i pokaže svoje kulturne vrednosti.

Beč: Prosvjetina Škola srpskog jezika organizuje Svetosavsku priredbu, deca će da glume, pevaju, recituju

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More