NASA: Dim iz Australije će da napravi krug oko cele planete

Foto/Tanjug/AP Photo/Rick Rycroft
384

Očekuje se da dim od požara u Australiji napravi najmanje jedan “pun krug” oko sveta i da se vrati tamo odakle je krenuo, upozoravaju naučnici iz američke svemirske agencije NASA.

Veliki požari koji haraju mesecima, opustošili su istočnu obalu Australije, a doveli su do širenja dima nad Pacifikom. Nasa je saopštila da je oko Nove godine taj dim stigao do Južne Amerike i da je do 8. januara već obišao polovinu planete, objavio je CNN.

Nasa je navela da su nedavni požari bili toliko veliki da su proizveli nebično veliki broj grmljavinskih oluja izazvanih vetrom.

Ovo je dim odnelo u stratosferu, na rekordne vidine od 17,7 kilometara.

“Kada se jednom nađe u stratosferi, dim može da putuje hiljadama kilometara dalje, menjajući tako atmosferske uslove na globalnom nivou”, navela je Nasa.

Agencija je takođe navela da je proučavala uticaj dima na atmosferu i to da li on utiče na hlađenje ili grejanje.

Nasa je konstatovala da je dim promenio boju neba u Južnoj Americi i znatno uticao na Novi Zeland, gde je bilo problema za zagađenošću vazduha, a doveo je do toga da potamni sneg na planinama.

Veliki australijski gradovi kao što su Sidnej, Melburn, Kanbera i Adelejd, takođe su imali izuzetno loš kvalitet vazduha zbog dima.

Na stotine šumskih požara izbilo je u Australiji što je dovelo do smrti 28 osoba i uništavanja više od 2.000 domova. Procenjuje se da je u vatrenoj stihiji stradao veliki deo živog sveta.

Eksperti navode da je intenzitet požara bio nepredvidiv i da su razlog za to klimatske promene.

U Australiji i dalje bukti oko 100 požara na istoku zemlje, ali meteorolozi najavljuju padavine, pa se svi nadaju da će to pomoći naporima vatrogasaca.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More