U Džakarti proslavljena Srpska Nova godina: “Ovakvom veselju povodom naše nove godine nikada nisam prisustvovao u Srbiji”

Pixabay
115

U glavnom gradu Indonezije, Džakarti, dočekana je Srpska nova godina. U restoranu “Pripito majmunče” okupila se grupa prijatelja Srbije rešena da održi tradiciju da se svake godine na neki način u ovom gradu obeleži Srpska Nova godina. Sa obližnjeg mosta ispaljen je vatromet, a srećnu Srpsku novu godinu Srbima je poželeo i princ sultanata Ternate, jednog od najstarijih i najvažnijih indonežanskih sultanata, piše RTS.RS.

Nova godina u Džakartu, inače, stiže šest sati pre nego u Beogradu, tako su Srbi i Indonežani u ovom gradu bili prvi koji su je proslavili.

Već godinama Srbi sa svojim prijateljima Indonežanima u restoranima u Džakarti obeležavaju Srpsku novu godinu. Međutim, ove godine je, zbog ličnih problema organizatora, uobičajena proslava otkazana. U Džakarti trenutno boravi predsednik Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat, Viktor Lazić.

„Bilo mi je žao da ta lepa tradicija prestane. Moji indonežanski prijatelji su spremno prihvatili da se provesele povodom Srpske nove godine i veoma brzo smo organizovali ceo dođagaj, sa fantastičnim vatrometom koji je tim povodom osvetleo nebo Džakarte. Indonežani su Srpsku novu godinu, kao dobru priliku da se provesele, ozbiljno shvatili pa vam mogu reći da ovakvom veselju povodom naše nove godine nikada nisam prisustvovao u Srbiji!”, kaže Lazić.

Prijatelj Udruženja Adligat iz Beograda, gospodin Foramadiahi Firman Bin Mudafar Šah, veoma uvažavani princ sultanata Ternate, sin slavnog sultana Mudafara Šaha koji je preminuo 2015. godine, poželeo je da uputi video čestitku Srbima ali i ambasadi Republike Srbije u Džakarti povodom Nove godine i najavi svoj dolazak u Srbiju.

Sultanat Tarnate je najstarija muslimanska država na teritoriji Indonezije, koju je predak princa Firmana Bin Mudafara Šaha osnovao pre 49 generacija, davne 1257. godine. Nalazi se u severnoistočnom delu Indonezije, na tri sata leta od Džakarte.

Princ je u svojoj video poruci izjavio:

„Ja sam Firman Mudafar Šah, princ Terante sultanata i želim da poželim srećnu Novu godinu srpskom narodu, želim vam sve najbolje. Prihvatio sam poziv Udruženja Adligat i želim da uskoro posetim Srbiju. Još jedanput (na srpskom): Sretna Nova godina!”

Predsednik Adligata je prethodno boravio u službenoj poseti princu, kada je i dogovorena njegova poseta Srbiji i Adligatu. Tom prilikom je, Laziću pokazana sultanska palata, kao i vladarske insignije koje uobičajeno nisu dostupne oku javnosti.

Iz Austrije u “Adligat” stiglo 30.000 knjiga zahvaljujući uglednom austrijskom knjižaru i novinaru

Odnosi između Srbije i Indonezije su izuzetno bliski od nezavisnosti ove ogromne države, koja je sa više od 250 miliona stanovnika ujedno najveća muslimanska država na svetu. Prijateljstvo između dva naroda naročito razvija Udruženje Adligat u okviru kojeg su otvoreni Muzej knjige i putovanja sa posebnom indonežanskom zbirkom, najznačajnijom takvom zbirkom u ovom delu Evrope. U istom udruženju otvoren je i Muzej srpske književnosti.

“Ljudi iz celog sveta ovde dolaze”: Ovo srpsko i svetsko kulturno blago čuva se u “Adligatu”

Izvor RTS.RS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More