Potresne reči i suze na komemoraciji Nedi Arnerić: “Bila si mudra, lavica, ortak, krhka a snažna”

FOTO TANJUG / FILIP KRAINCANIC
223

Komemorativni skup povodom smrti Nede Arnerić (1953-2020) istaknute filmske glumice održan je danas u Jugoslovenskoj kinoteci, a veliki broj prijatelja i kolega došao je da oda počast filmskoj divi.

Komemoracija je počela sa minutom ćutanja, a Jugoslav Pantelić je pročitao telegrame koji su stigli, piše Blic.

Skrhana bolom Mira Banjac nije mogla da dođe na komemorativni skup, te se od Nede Arnerić oprostila dirljivim rečima:

– Napustila nas je poslednja autentučna zvezda filma. Otišla je Neda sa izuzetnom dušom. Žao mi je što nisam tu. Veoma me je pogodila njena smrt. Još uvek ne verujem da je otišla zauvek.

Poslednje zbogom filmskoj divi uputio je i njen kolega glumac, ali i dugogodišnji prijatelj Feđa Stojanović, pišu Novosti.

-Neda je često govorila da je ljubav moguća i u poznim godinama baš kao i njena junakinja u predstavi “Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo”. Nema više Nede, nema one predivne dame, nema moje prijateljice, tužno se opraštao Feđa.

Okupljenima se na početku obratio i direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić koji je rekao: – Neda je ušla mlada u ovu profesiju i ostvarila veliku karijeru.

Direktor Jugoslovenske kinoteke najavio je da će Fest prirediti veliku retrospektivu Nedinog stvaralaštva, a na velikom platnu pušten miks scena iz kultnih Nedinih filmova.

Od Nede se poslednji put oprostio i njen višedecenijski porodični prijatelj Ivica Klemenc.

– Često sam je zvao dobrica, putovali smo zajedno 35,40 godina, nas četvoro. Nedeljka, dogovarali smo se da skijanje ponovimo u martu. Ti više nećeš skijati, a ja ne želim, rekao je Ivica.

Elizabeta Đorevska je tužno primetila da je večeras trebalo da budu na sceni u Beogradskog dramskog pozorišta ali umesto toga govori na njenoj komemoraciji.

– Izgurala si ovu godinu uz veliki trud, učila nove sadržaje, i novi jezik uz sve one koje već znaš. Čekala si 10. januar kada je tvoj voljeni Mile pravio velike žurke za svoj rođendan i tvoje srce više nije izdržalo, rekla je Đorevska.

Nedina mlada koleginica Milica Zarić za glumicu je imala samo reči hvale.

– Najbolja scenska mama. Bila si veliki profesionalac. Bila si mudra, lavica, ortak, krhka a snažna. Volim te Nedo” završila je svoj govor u suzama Milica.

– Postoji taj neobičan život van repertoara i umesto da razmišljam da li da večeras odem da ih gledam na sceni ja razmišljam ima li dovoljno dostojanstvenih reči kako bi se opisala Neda.

Svojim intelektom i obrazovanjem može da postoji svakoga ali ona će poželeti da vam se učini naivnijom lakomislenom, da bi vama bilo lakše. Brisala je i briše granice među ljudima i državama. Neda nije naša, ona je potpuno svoja, ali ako pogledate u te oči videćete ceo svet. Ali njene oči bole jer u njima vidite daljinu kojoj se nikada nećete približiti, rekla je Milica Kralj.

Na komemorativnom skupu okupio se veliki broj Nedinih kolega glumaca, članova porodice i prijatelja.

Prvi je došao Nedin rođeni brat, Predrag Arnerić, kome prisutni izjavljuju saučešće.

U prvim redovima našle su se Nedine kolege Feđa Stojanović, Rada Đuričin, Elizabeta Đorevska, Branko Cvejić, Anica Dobra, Milica Kralj, Radoslav Zelejnović, bivši upravnik Jugoslovenske kinoteke.

U publici je i Nedin prvi suprug, reditelj Dejan Karaklajić.

Urna sa posmrtnim ostacima glumice biće položena u Aleji zaslužnih građana u Beogradu, a ispraćaj za kremaciju je u subotu, 18. januara u 16:30 časova na Novom groblju.

Izvor Blic, Novosti
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More