U jednom selu u Srbiji svi rade, nema nezaposlenih

U selu radi oko 800 ljudi

98

Sremsko selo Platičevo u žižu javnosti dospelo je pre nekoliko godina kada su investitori počeli da dolaze u ovaj kraj i otvaraju fabrike. Danas u 70 firmi radi oko 800 radnika, a u ovom selu kažu da svako ko hoće da radi može da nađe posao.

– Naše selo ima oko 70 firmi, od malih i srednjih preduzeća pa do fabrika i pogona. U selu radi oko 800 ljudi, a treba imati u vidu da je ovo selo od oko 2450 stanovnika – kaže predsednik Mesne zajednice Jovan Salatić.

Htela je posao i Milanka Kovačević i pronašla. Između rada na pet jutara zemlje u susednom selu i fabrike obuće “Sara” u Platičevu, izabrala je ovo drugo.

Ona i još 30-ak njenih kolega i koleginica mesečno proizvedu 15.000 pari obuće za dame i gospodu širom Nemčke, Rusije i Italije. Posle 18 godina rada, zadovoljna je i vlasnica Milanka Milović koja je ovde došla iz susedne Rume i otvorila pogon.

– Mi smo tražili prostor za fabriku i ovde pronašli ono što nam odgovara. Želeli smo da zaposlimo pre svega žene iz ovog sela – objašnjava vlasnica Milanka Milović.

– Mačva i Srem su poznati po uzgoju svinja i junadi. Mi otkupljujemo, prerađujemo i prodajemo. Mogu vam reći da je često ovde teško naći radnika jer su oglasi stalno otvoreni u pojedinim preduzećima – priča Dalibor Javorac.

Platičevo ima dva mlina i vulkanizerske radnje jer je pozicionirano na magistralnom putu Ruma – Šabac. Raste broj uslužnih radnji, pa kad se sve sabere, trećina sela radi u nekom preduzeću. Putuju i iz susednih opština na posao u Platičevo.

Naročito je, kažu ovde, to dobro za mlade da mogu da ostanu u svom selu.

– Dosta mladih radi. Možda nisu neke plate, ali važno je da nisu na ulici. Kroz selo prolazi put, pa svi svraćaju. Rade dobro trgovine i restorani – kaže Marica Hrnjak.

Razlog je dobar geografski položaj, a još više očekuju od autoputa Ruma-Šabac, koji, prema projektu prolazi par kilometara od ovog sremskog sela.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More