Nagrađivani filmovi iz Srbije na festivalu u Francuskoj

Pixabay
122

Filmski festival “Prvi kadar” počinje danas u gradu Anže na zapadu Francuske, a na programu su tri ostvarenja reditelja iz Srbije.

Tako će se na festivalu naći drugi dugometražni igrani film rediteljke Ivane Mladenović, “Ivana Grozna”, kratki igrani film “Poslednja slika o ocu”, Stefana Ðorđevića, kao i ostvarenje “A sada se spušta veče”, Maje Novaković, saopšteno je iz Filmskog centra Srbije.

Festival je fokusiran na debitantske filmove mladih i mlađih autora.

Film Ivane Mladenović, nastavio je u koprodukciji Rumunije i Francuske, a bio je nagrađen specijalnim priznanjem na Filmskom festivalu u Lokarnu, dok je na Zagreb Film Festivalu ovenčan glavnim festivalskim odličjem.

Ovih i narednih dana, “Ivana Grozna”, se prikazuje na Kustendorfu i na Filmskom festivalu u Trstu.

Kratki igrani film “Poslednja slika o ocu”, takođe je lane nagrađen na festivalu u Lokarnu, ali i na Sarajevskom filmskom festivalu, odakle je poneo “Srce Sarajeva” za najbolje kratkometražno igrano ostvarenje.

Na programu festivalu u Anžeu je i zapaženo kratkometražno dokumentarno ostvarenje “A sada se spušta veče” autorke Maje Novaković.

Ovaj film, premijerno prikazan na festivalu “Visions du Reel” u Nionu, kao i na prestižnom festivalu “Hot Docs” u Kanadi, nagrađen je na Festivalu autorskog filma u Beogradu i Pančevo Film Festivalu, a već je prikazan na brojnim drugih filmskih festivala širom sveta.

Festival u Anžeu traje do 26. januara.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More