Ko je sve posećivao Jasenovac tokom prošle godine?

Foto/Wikipedia
143

Spomen područje Jasenovac, mesto najvećeg ustaškog logora u Drugom svetskom ratu, tokom 2019. posetilo je ukupno 16.476 osoba, od kojih je njih 8.490 iz Hrvatske, a 7.986 iz stranih država.

Kako ističu u Javnoj ustanovi Spomen područja Jasenovac, to je područje posetila 121 organizovana grupa – 33 iz Hrvatske, a 88 iz drugih država.

Najviše, 19 ih je bilo Slovenije, 17 iz Italije, 12 iz SAD, 10 iz Srbije i sedam iz BiH.

Spomen područje je posjtilo i 17 školskih grupa iz Hrvatske, 11 iz osnovnih i šest iz srednjih škola.

Uz njih, Jasenovac su posetile 23 školske grupe iz drugih država, od toga 12 iz Italije.

Prema podacima JUSP-a, radi se o osnovnim školama iz Zagreba, Jasenovca, Popovače, Vinkovaca, Lipovljana, Krka, Ivanca i Požege.

Učenici osnovne škole iz Jasenovca dva puta su posetili Spomen područje, a među posetiocima su i grupe iz jevrejske Osnovne škole ”Hugo Kon” iz Zagreba i katoličke Osnovne škole iz Požege.

“Od srednjih škola, u Jasenovcu su dva puta bile grupe učenika Ekonomske škole iz Siska, kao i srednjoškolci iz Opatije, Pakraca, Vukovara i Karlovca – rekao je za hrvatski portal Novosti direktor JUSP-a Jasenovac, Ivo Pejaković.

Što se tiče grupa iz Slovenije, Srbije i BiH, organizatori su različiti: od udruženja penzionera, sindikalnih organizacija pojedinih firmi, Saveza antifašističkih boraca iz navedenih država, nevladinih udruženja, pojedinih škola, predstavnika Srpske pravoslavne crkve i drugih, kaže Pejaković.

Ističe da će i ove godine biti obezbeđena sredstva iz Ministarstva nauke i obrazovanja za plaćanje poseta Spomen području.

Ali ni to, kao ni preporuka ministarstva školama da učenici osmih razreda posete Spomen području Jasenovac uvrste u svoje školske kurikulume, što je početkom prošle godine bila najavila ministarka Blaženka Divjak, nije garant za značajno povećanje broja učeničkih grupa iz Hrvatske.

Spomen područje je 2018. posetilo 15 školskih grupa, osam iz srednjih i sedam iz osnovnih škola Hrvatske, kao i 19 školskih grupa iz drugih država, od kojih je 11 iz Italije i četiri iz Slovenije.

Istini za volju, godinu dana ranije Jasenovac je posetilo tek devet školskih grupa iz Hrvatske, ali stoji da je broj učeničkih grupa i dalje mali.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More