Odbijena tužba protiv SPC u Londonu

FOTO: Pixabay
79

Sud je saopštio da parohija u Londonu nije bila adresa za tužbu, već da su tužitelji mogli uz odobrenje suda, da uruče tužbu i van jurisdikcije Engleske i Velsa, direktno SPC u Srbiji ili Stokholmu.

Visoki sud pravde u Londonu odbacio je tužbu protiv Srpske pravoslavne crkve zbog navodne pedofilije i seksualnog zlostavljanja koju je podnelo šest tužitelja iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, piše b92.net.

Ovom odlukom proces pred sudom u Londonu je završen.

Sud je dodao da parohija u Londonu nije bila adresa za tužbu, već da su tužitelji mogli uz odobrenje suda, da uruče tužbu i van jurisdikcije Engleske i Velsa, direktno SPC-u u Srbiji ili Stokholmu.

Na ročištu na kojem se odlučivalo da li je sud u Londonu nadležan u ovom slučaju zaključeno je da su tužitelji napravili proceduralne propuste i propustili rok za podnošenje tužbenog zahteva, te da takva tužba ne može biti prihvaćena.

Međutim, kako je navedeno, i da je procedura bila ispoštovana sud smatra anglosaksonsko pravo koje se primenjuje u Velikoj Britaniji, ne prepoznaje institut univerzalne nadležnosti u građanskim parnicama.

Kako je pojašnjeno, radnje navedene u tužbi nisu počinjene na teritoriji Engleske i Velsa, a ni žrtve, ni navodni počinioci nemaju veze sa ovom teritorijom.

Argumenti tužitelja oko veze SPC sa Engleskom zasnivani na crkvenom ustavu prema kome je “crkva jedna i nedeljiva”.

Po njima, SPC u Londonu jeste pod nadležnošću Patrijaršije u Beogradu.

Međutim, odbrana je tvrdila da eparhije u Srpskoj pravoslavnoj crkvi imaju autonomiju u odnosu na maticu.

Navedeno je i to da su crkvu u Londonu osnovali Srbi monarhisti izbegli u toku i posle Drugog svetskog rata, kao dobrotvornu organizaciju koja se finansirala iz donacija.

Tek 1990. godine postala je deo britansko-skandinavske eparhije sa sedištem u Stokholmu.

Sud je prihvatio argumente odbrane da su eparhije Srpske pravoslavne crkve ekonomski i pravno autonomne u odnosu na Patrijaršiju u Beogradu.

Nijedna od strana nije komentarisala današnje ročište, jer sledi žalbeni proces oko pitanja ko će snositi naplatu sudskih troškova.

Izvor b92.net
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More