Književni resital u Beogradskom dramskom pozorištu u sećanje na žrtve Holokausta

Ovaj književni resital bazira se na knjizi "Zar je to čovek" hemičara i pisca Prima Levija, italijanskog Jevrejina, o njegovom iskustvu u koncentracionom logoru Aušvic tokom Drugog svetskog rata

Foto Youtube Printscreen
112

Povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, koji se obeležava 27. januara svake godine, Italijanski institut za kulturu u Beogradu, u saradnji sa Beogradskim dramskim pozorištem, predstaviće književni resital “Primo” u Beogradskom dramskom pozorištu.

Protagonista je glumac švedskog porekla Jakob Olesen koji je prisutan na italijanskoj i internacionalnoj sceni već više od 30 godina, reditelj je Đovani Kalo, a producent Enriko Kareta, saopštio je Italijanski institut za kulturu.

Ovaj književni resital bazira se na knjizi “Zar je to čovek” hemičara i pisca Prima Levija, italijanskog Jevrejina, o njegovom iskustvu u koncentracionom logoru Aušvic tokom Drugog svetskog rata.

Italijanski institut za kulturu ističe da ponekad čovek preživi kako bi o tome pričao i da je Primo Levi preživeo kako bi pričao.

“Primo želi da da glas svom svedočanstvu, jer se ne može i ne sme zaboraviti. Snaga i lakoća Levijeve reči, zajedno sa velikim književnim značajem njegovog dela, olakšali su posao i ukazali na put kojim treba ići. Istorijsko pripovedanje i bol, ljudska osećanja i stid prepliću se u savršenoj Olesenovoj glumi koja uključuje gledaoce u jednu od najbolnijih stranica istorije”, kaže se u saopštenju.

Predstava se izvodi na italijanskom jeziku sa titlovima na srpskom preuzetim iz knjige “Zar je to čovek” koju je prevela Elizabet Vasiljević, a objavila izdavačka kuća Paideia (2015).

izvor: Tanjug

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More