Novinarka Njujork tajmsa napisala knjigu o Radovanu Karadžiću! Izazvala burne reakcije!

FOTO: Wikimedia Commons
431

Novinarka “Njujork tajmsa”, koja je napisala knjigu o Radovanu Karadžiću, opisala je kako mu je dopustila da je “leči energijom”.

Njen članak je izazvao veliki broj komentara i kritika na društvenim mrežama.

“Nekoliko puta Radovan Karadžić želeo je da mi pokaže svoje veštine u polju energetskog lečenja. Prvi je bio 23. januara 2015. godine, tokom trećeg od 12 četvorosatnih razgovora koje smo vodili između oktobra 2014. i novembra 2016. godine”, navodi novinarka Džesika Stern u članku objavljenom u magazinu “Njujork tajms” pod nazivom “Zašto sam dozvolila osuđenom ratnom zločincu da praktikuje lečenje energijom na mom telu?”.

“Sedeli smo u svojim stolicama za malim drvenim stolom u sobi koju nam je dodelio zatvor UN-a u Hagu. Karadžić je tokom perioda bekstva stvorio novi identitet. Smršao je 30 kilograma i narasla mu je duga kosa. Takođe, imao je i novu profesiju. Tako je bivši predsednik RS postao Dragan Dabić, iscelitelj energijom koji nudi lekove koji leče bolesti kao što su neplodnost i brojne druge. Sada, sedeo je preko puta mene, čovek koji je proglašen krivim za genocid u zločine protiv čovečnosti”, navodi autorka.

Kako dodaje Stern, “opasan je ovo posao”.

“Opasan je ovo posao, proučavanje nasilnika ili jednostavno muškaraca koji podstiču nasilje. Moram da ih slušam bez predrasuda. Moram da se prepustim njihovoj slici o sebi. Pokušavam da lebdim iznad sebe, prateći reakcije. Tako sam znala da ću umesto kao ratnog zločinca morati da ga posmatram kao uglednog psihijatra i mistika, kada sednem ispred njega”, kaže ona.

Ona je upitala Karadžića zašto odlučio baš da se krije pod maskom iscelitelja.

“Da li je zaista istina da vas niko nije prepoznao kada ste bili prerušeni?”, upitala je i Stern i anvela da se Karadžić tada nasmejao.

“To zapravo nije bila maska”, rekao joj je.

Ona tvrdi da je zaista zainteresovan za bioenergetsko izlečenje i dalje opisuje kako joj je o govorio o svom interesovanju za tu praksu još od mladosti, ali da to nije bilo prihvatljio u svetu medicine iz koga i on kao psihijatar potiče.

Stern je opisala i kako se osećala dok je provodila vreme sa ratnim zločincem.

“Podsetila sam sebe da, iako je osuđen za genocid, nikada nije bio osumnjičen da je sam počinio nasilna dela. Nisam mislila da će me zadaviti. Ali znala sam da dežurni stražar, koji je trebalo da nas nadgleda i čuva, sedi za stolom i besposleno prelistava stranice časopisa. Do tada sam već znala, pošto sam provela mnogo dana gledajući ga na sudu i nekih 10 sati razgovarajući s njim jedan na jedan, da kakav god da je taj čovek, kakvo god zlo da je mogao da počini ili nadgleda, on je takođe bio vernik u božansko. Rekla sam sebi da ću biti više ili manje bezbedna sa njim, čak i ako mi se fizički približi”, ispričala je ona.

Na njegovo pitanje da li želi da joj pokaže kako to funkcioniše, ona je odgovorila “da”.

Zatim je opisala kako joj je dodirivao dlanove i kružio oko nje, a ona je osetila neke čudne senzacije.

„Kada smo bili mladi psihijatri, moja supruga i ja smo postali zainteresovani za bioenergiju. Sastavio sam dlanove i osetio nešto poput magneta. Pokušao sam to sa suprugom. Stavio sam šaku iznad njene ruke i shvatio da mogu bukvalno da je pomeram. Onda sam primetio da mogu da ljudima izlečim glavobolju“, rekao je Radovan, a navodi američka profesorka u svom članku.
Džesika Stern potom piše da je Karadžić počeo da govori brže, sa boljim engleskim akcentom.
„Uradili smo to istraživanje, ali smo ga čuvali kao tajnu. Stavio sam ruku u ledenu vodu. Moja supruga je mogla da oseti kako mi se šaka smrzava. Ali ukoliko bih stavio šaku blizu nje, osetila bi intenzivnu toplotu. Tada sam shvatio da toplota ne dolazi od mene, bio je to Sveti duh“, rekao je on.

Na pitanje zašto su to čuvali kao tajnu, Radovan je naveo:

„Da, to je uobičajeno u istočnoj Evropi, ali nije medicina lekara i naučnika. Sada ima mnogo zainteresovanih za takve stvari, ali pričam o događajima od pre 40 godina. Želite li da vam pokažem kako deluje?“, upitao je Karadžić američku profesorku.

Burne reakcije

Članak, koji je deo knjige “Moj ratni zločinac: Lični susret sa arhitektom genocida” je na društvenim mrežama naišao na veliki broj komentara, uz reakcije i osude.

U jeku reakcija i komentara na društvenim mrežama, nastao je i hashtag #boycottNYT u kome se poziva na bojkot magazina “Njujork tajms”.

“Mnogi od ovih pokušaja humanizacije Karadžića su jako uvredljivi”, stoji u jednom od tvitova.

Aleksandar Saša Hemon je na to odgovorio i istakao da je napisao članak o ratnim zločincima za “Njujork tajms” u periodu “kada nisu bili kul kao što su danas”.

Izvor B92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More