Litije protiv zakona o slobodi veroispovesti u Nikšiću, Ulcinju i Virpazaru (FOTO)

U Virpazaru prvi put je održana litija

149

U Nikšiću, Ulcinju i Virpazaru održane su litije povodom usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti.

Nakon molebana u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću, ulicama grada u pratnji na hiljade vernika prošla je litija. Na Trgu se obratio Nikola Marojević, protojerej, koji je kazao da o onome i onima koji su, čineći bezakonje, narod iz hramova izveli na ulice da traže oduzeta prava, neće biti reči.

“Sloboda je kad si sam a nisi usamljen, kad te ima i kad te nema, kad si svoj na svome”, kazao je Marojević.

Kako je istakao, ova drama na ulicama Crne Gore koja se proširila i na mnoge zemlje gde žive pravoslavni hrišćani, nadmašuje i same protagoniste.

“Ovo je već istorija u punom smislu reči. Oni koji radeći svoj posao po trgovima i na ćoškovima, dronovima i baznim stanicama, popisujući nas u knjige raporta svojim nadređenima, u stvari nas upisuju u knjigu časti, poštenja i ljudskog dostojanstva”, kazao je Marojević.

Prema njegovim rečima, mnogo je veća svetinja koju branimo od sile koja je ispred nas. Kako je kazao, dati reč znači biti spreman za nju položiti život.

“To je odgovor onima kojima je sve jasno a ništa ne znaju. Ovo nisu samo ulice, kao što nisu samo šetnje. Ovo su molitveni vapaji naroda ranjenog nepravdom i suštinskim poniženjem”, kazao je Marojević.

Kako je istakao duh slobode koji se pronosi ulicama ne može uništiti niko. Prema njegovim rečima, vera je kada živiš po zakonima koji se ne mogu videti, a svetinje koje bezakonci podvode državi su očni živac postojanja ovog naroda.

“Mogu se čoveku vezati ruke, ali ne možeš vezati čovjeka u njemu… Čuvajmo hramove, branimo domove, ne dajmo na obraz”, poručio je Marojević.

U Virpazaru prvi put je održana litija. Na litiji se u znak protesta povodom usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti okupilo par stotina građana. Litija je održana i u Ulcinju, piše N1.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More