U Crnoj Gori liturgija, litija i tradicionalno plivanje za Časni krst! Doplivalo dete od 9 godina

Među 50 mladića, u Beranama je do Časnog krsta prvi doplivao najmlađi učesnik - devetogodišnji Aleksandar Ralević

147

Širom Crne Gore danas je održano tradicionalno bogojavljensko plivanje za Časni krst koje su organizovale crkvene opštine.

Među 50 mladića, u Beranama je do Časnog krsta prvi doplivao najmlađi učesnik – devetogodišnji Aleksandar Ralević. Reku Lim je pre plivanja osveštao episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, koji je kasnije svim učesnicima plivanja uručio medalje i čestitao praznik Bogojavljenje.

Joanikije je ranije služio liturgiju u manastiru Ðurđevi stupovi, a zatim i predvodio litiju od više hiljada građana od manastira do gradskog mosta, ispod kojeg je obavljeno osveštanje vode i plivanje, prenose podgoričke Vijesti. Tu su bili mladići i đevojke su u crnogorskim narodnim nošnjama, dok su okupljeni klicali “Ne damo svetinje”.

Nenad Milićević (25) iz Bistrice prvi je, među 43 učesnika, doplivao do Časnog krsta na reci Lim u Bijelom Polju. Posle plivanja na Limu krenula je tradicionalna Limska regata sa osam čamaca i 60 učesnika.

Oko 40 momaka koji su u Danilovgradu plivali za Časni krst dogovorili su se da puste jedinu damu među njima da pobedi – đevojčicu Kristinu Škatarić.

Prethodno je danilovgradskim ulicama održana Bogojavljenska litija koju je predvodio episkop dioklijski Metodije, sa sveštenstvom. U Herceg Novom, povodom Bogojavljenja, na Škveru je održano plivanje na kojem su najbrži bili Nikola Radonic (18) i Igor Baltic (16), prenosi Radio Herceg Novi.

Kako se navodi, ove godine je učestvovao rekordan broj plivača – 68, a među njima je najmlađi bio dvanaestogodišnjak Ðorđe Vasiljević, a najstarija Ruskinja Laura Fedorova. Filip Bakić prvi je od 80 učesnika doplivao do krsta na bogojavljenskom plivanju koje je Srpska pravoslavna crkvena opština organizovala u Bečićima kod crkve Sv. Tome.

U Baru je pobednik plivanja za Časni krst Luka Vučković. Plivalo se za čcasni krst i u Ulcinju, prenose Novosti. Pedesetak mladića,li i jedna Ruskinja takmicili su se u prohladnoj morskoj vodi, a do krsta je prvi stigao Dalibor Marković.

I ulicama Podgorice prošla je velika litija, nakon koje se obavilo saborno krštenje i plivanje za Časni krst.
Hiljade vernika predvodio je mitropolit Amfilohije.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More