Za časni krst plivalo se širom Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i na Kosovu (FOTO)

Foto/Tanjug/Jaroslav Pap
225

Pravoslavni vernici i Srpska pravoslavna crkva danas su proslavili veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje, a za Časni krst plivalo se širom Srbije.

Među učesnicima ovog podviga pored građana bilo je i pripadnika policije, vojske i predstavnika tradicionalnih borilačkih veština.

Bogojavljenje je hrišćanski praznik kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: “Ovo je sin moj i njega poslušajte”.

Reč je o jednom od 15 najvecih hrišćanskih praznika, a tog dana u svim crkvama i hramovima se osvešćuje voda koju narod uzma i nosi kućama, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva.

Za Časni ksrt se pliva širom pravoslavnog sveta – 33 metra, što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista.

U Zemunu je u tradicionalnoj manifestaciji, u prisustvu patrijarha Irineja, za Časni krst plivalo 242 učesnika, a prvi je do Časnog krsta stigao Stevan Stojiljković (15) iz Beograda kojem su uručeni statua Bogojavljenskog plivača i zlatna medalja Svebor Saveza Beograd.

Foto/Tanjug/Tanja Valic
Foto/Tanjug/Tanja Valic

Obeležavanje velikog Hrišćanskog praznika Bogojavljenja i tradicionalno 8. plivanje za Časni krst održano je danas i na Dunavskom keju u Grockoj, gde je do Časnog krsta prvi doplivao Dušan Lukić (18) iz Vinče.

Njemu je nagradu uručio podpredsednik Vlade i Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je plivanju za Časni krst u Sremskoj Kamenici i uručio plaketu Nemanji Blagojeviću, koji je među 100 takmičara prvi doplivao do bogojavljenskog krsta.

Foto/Tanjug/Jaroslav Pap

Za Časni krst plivalo se Ćupriji, Jagodini, Užicu, u Banja Luci, na Adi ciganliji, Novom Sadu, Valjevu, Požegi, Šapcu, Nišu, Trsteniku, Boru, Kragujevcu…

Drugu godinu zaredom, a četvrti put ukupno, najbrži u plivanju do Časnog krsta na jezeru Gazivode bio je Mileta Pitulić iz Zvečana.

Centralna manifestacija proslave Bogojavljenja i plivanje za Časni krst, koja se već devetu godinu zaredom održava na Gazivodskom jezeru, okupila je ove godine najveći broj učesnika, pa je u hladnu vodu ušlo više od 140 plivača.

Za Časni krst plivalo se i u Crnoj Gori – u Beranama, Danilovgradu, Heceg Novom, Baru…

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More