Novi porez na duvan ove godine stupa na snagu, verovatno će uticati i na cenu cigareta

Foto/Pixabay
200

U 2019. godini u Austriji je popušeno čak 13,6 milijardi komada cigareta, uključujući i one koje nisu bile oporezovane u Austriji. U poređenju sa 2018. godinom, ovo odgovara neznatnom padu od 0,3 odsto, piše Dijaspora.tv.

U 2019. godini porez na duvan nije se povećao prvi put u poslednjih deset godina, međutim, sa novim modelom poreza na duvan, koji stupa na snagu 1. aprila 2020. godine, cene cigareta verovatno će ponovo porasti.

Država Austrija je od poreza na duvan prošle godine zaradila oko 1,9 milijardi evra , a uključujući PDV, čak 2,4 milijarde evra.

Godišnji promet trgovaca duvanom iznosio je 3,15 milijardi evra, pri čemu se prosečni prihod od duvanskih proizvoda znatno povećao.

Udeo švercovanih cigareta u prošloj godini bio je 16 procenata, a gubitak poreza zbog cigareta koje u Austriji nisu oporezovane procenjuje se na oko 374 miliona eura u 2019. godini . Prema biltenu JTI-a (nekadašnji Austria Tabak), šteta za proizvođače i trgovce u Austriji zbog švercovanih cigareta iznosi oko 112 miliona evra.

Pakovanje cigareta u proseku košta 5,10 eura

Prosečna cena za paklu cigareta porasla je sa 5,05 na 5,10 evra , od čega 77 odsto odlazi državi u obliku poreza na duvan, ostatak ide proizvođačima, trgovcima na veliko i trafikantima, prenosi Dijaspora.tv.

Cigarete u Austriji, sa prosečnom cenom po pakli od 5,10 evra, u poređenju sa susednim zemljama, znatno su skuplje: Češka (3,53 evra), Slovačka (3,32 evra), Mađarska (3,90 evra), Slovenija (3,69 evra) ili Italija (4,90 evra). Pušači u pojedinim evropskim zemljama moraju plaćati paklu cigarete znatno više nego u Austriji – u Nemačkoj (5,84 eura) i u Švajcarskoj (7,14 eura).

Zavisnost od nikotina odnosno duvana

Širom sveta godišnje umre milion ljudi od posledica konzumacije duvana, ali to ni malo ne opominje pušače u Austriji jer četvrtina stanovnika Austrije starijih od 15 godina svakodnevno se hvata za cigarete. Posebno visok je udeo mladih pušača. Odvikavanje od pušenja retko uspeva odmah kod prvog pokušaja, ali savetovanje i lekovi mogu pomoći. Bečlije imaju mogućnost da se posavetuju u vezi odvikavanja od pušenja i mogu se obratiti brojnim institucijama.

Opšta zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima

Generalna zabrana pušenja u gastronomskim objektima u Austriji stupila je na snаgu 1. novembrа 2019. godine, a svi koji ne poštuju novi zakon plaćaju velike kazne.

Opšta zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima u Austriji, uticala je na rad i finasije brojnih ugostitelja u Beču, ali i na posetu u pojedinim klubovima.

Nova zаbrаnа pušenja se ne odnosi samo na gastronomske objekte već vаži i na svim zabavama i manifestacijama, koje su do sad bile izuzete od zаbrаne, а pušenje je dozvoljeno sаmo u bаštаmа kаfea, specijalnim prostorijama za pušenje i sličnim prostorimа koji moraju biti jasno obeleženi i izdvojeni.

Zаkonom je tačno određeno gde se pušenje zаbrаnjuje, a to znači nа svim jаvnim mestimа gde se proizvodi i konzumirа jelo i piće, а u to spаdаju i proslave, zatim školske ustаnove i internati, višenamenske i društvene prostorije.

Izvor Dijaspora.tv
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More