U ovoj bivšoj republici SFRJ sve više očeva koristi porodiljsko odsustvo

Foto/Unsplash/Peter Dlhy
114

U Crnoj Gori poslednjih godina sve više očeva koristi porodiljsko odsustvo, a prošle godine to pravo ostvarilo je preko 420 očeva.

Najviše ih je u Podgorici, dok je najmanje bilo prijavljenih u Petnjici i Gusinju, podaci su Poreske uprave, piše Nova M.

Milica Vuletić iz Poreske uprave kaže da je to cifra koja je značajno veća u odnosu na prethodne godine, imajući u vidu da je 2018. godine bilo 199 takvih lica, a da je u 2017. godini ovaj broj takođe bio niži u odnosu na godinu koja je za nama.

Iz Ministrstva rada i socijalnog staranja kažu da su zakonska prava očevima koji uzimaju porodiljsko odsustvo ista kao i ženama.

Da je reč o preraspodeli tradicionalnih uloga po kojima je žena čuvala decu, a muškarac zarađivao za život, kaže i psihološkinja Adriana Pejaković.

Dodaje i da je neophodno bilo da se napravi takva vrsta balansa, jer je deci potrebna ljubav oba roditelja.

“Niste mogli pre tridesetak godina da vidite muškarca koji gura kolica. Čini mi se da su očevi bili manje uključeni u ono što je bio pravi porodični život. Sada nije tako i dosta se toga promenilo”, kaže ona.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More