Botaničari do sada pronašli skoro 12 hiljada vrsta drveća u Amazoniji

Foto/Unsplash/Marita Kavelashvili
214

Posle 300 godina od kako su prvi botaničari stigli do Amazonije do sada je utvrđeno da u tom području postoji 11.676 vrsta drveća, a da sve čak i nisu registrovane.

Stručnjaci koji se bave istraživanjem amazonske prašume napisali su izveštaj koji je objavljen u časopisu “Naučni izveštaji”.

Do podatka o broju vrsta drveća botaničari su došli nakon što su analizirali pola miliona digitalizovanih uzoraka cvetova, plodova, lišća stabala sa kojima su se sreli u slivu reke Amazon.

Pre ovog izveštaja koji su objavili u “Naučnim izveštajima”, nije postojala evidencija o vrstama drveća u jednoj od poslednjih prašuma na svetu.

Najstariji uzorci u uvom izveštaju datiraju iz 1707. godine, dok su najnoviji iz 2015. godine.

Mnogi prirodnjački muzeju digitalizuju svoje kolekcije retkih biljaka i više ne prave diorame, a ovaj katalog drveća iz Amazonije je najpotpunija slika vegetacije koja postoji u prašumama u tom delu severnog Brazila.

Botaničar Hans ter Stege koji je rukovodio ovim projektom iz Holandije gde je direktor Centra za bio raznovrsnost je veoma zadovoljan dobijenim rezultatom, jer on zastupa stav da na području Amazona ima oko 16.000 vrsta stabala.

On je uveren da se preostalih 4.000 vrsta “krije” možda u nekim starim kolekcijama koje su negde zaturene i zaboravljene, a ne isključuje mogućnost ni da rastu u nekim delovima prašume koja nije dovoljno pažljivo ispitana. Dr Stege priznaje da će biti potrebno još puno vremena da se ovaj postojeći spisak dopuni do kraja.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More