Prvo javno obraćanje posle oduzimanja titule: “Velika Britanija je moja domovina i mesto koje volim. To se neće nikada promeniti” (VIDEO)

Tanjug/AP Photo/Frank Augstein
204

Princ Hari, vojvoda od Saseksa, izrazio je “veliku tugu” u nedelju uveče tokom prvog javnog obraćanja otkako je Bakingemska palata najavila da će se on i njegova supruga Megan odreći titula i neće predstavljati kraljicu kao članovi kraljevske porodice.

“Velika Britanija je moja domovina i mesto koje volim. To se neće nikada promeniti”, započeo je princ Hari svoj govor.

On je istakao njihova odluka nije donesena olako, već da su mesecima razgovarali o tome, prenosi CNN.

Kako je rekao, možda nekada nije donosio prave odluke, ali u ovom slučaju, kako navodi, nije postojala druga opcija.

“Nadali smo se da ćemo posle ove odluke moći da nastavimo da služimo kraljici i zajednici i da ću obavljati svoje vojničke dužnosti, ali sve to bez korišćenja finansijskih sredstava”, rekao je Hari dodavši da to, nažalost, nije bilo moguće.

Počevši govor u centralnom Londonu na prijemu za prikupljanje sredstava za Sentebale, dobrotvornu organizaciju koju pomaže deci koja žive sa HIV-om u južnoj Africi, rekao je rekao da će uvek imati “izuzetno poštovanje prema svojoj baki, njegovom glavnom komandantu”, prenosi BBC.

“Prihvatio sam ovo, znajući da to ne menja ko sam ili koliko sam posvećen”, rekao je princ Hari.

Govoreći o pritiscima kraljevskog života i medijskoj pažnji, vojvoda je rekao da se plašio da će njegova žena postati žrtva “istih moćnih sila” koje su dovele do smrti njegove majke Dajane 1997. godine u Parizu.

Princ Hari i njegova supruga Megan Markl objavili su početkom januara da odstupaju sa pozicija koje uživaju članovi kraljevske porodice, što je kraljica Elizabeta II prihvatila.

Oni više neće moći da koriste titulu “kraljevsko visočanstvo”, a izgubili su i pravo na korištenje javnih sredstava koja su trošena za kraljevske dužnosti tako da će vojvoda i vojvotkinja od Saseksa vratiti poreskim obveznicima 2,4 miliona funti utrošenih za obnovu njihovog doma.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More