Zakon u Nemačkoj uskoro stupa na snagu: Koji poslovi su deficitarni i šta će se tražiti od kandidata

Pixabay
222

Hiljade radnika s područja Balkana s velikim željama i nadama očekuju 1. mart, kada će u Nemačkoj stupiti na snagu novi zakoni za kvalifikovanu radnu snagu, prenosi Blic.

Novi zakon proširuje mogućnosti za kvalifikovane stručnjake iz država van Evropske unije da dođu u prvu ekonomiju Evrope radi zapošljavanja, piše balkans.aljazeera.net.

Savetovališta se nalaze širom Nemačke, gde se pružaju besplatni saveti iz područja radnog i socijalnog prava zaposlenima u Nemačkoj koji su iz Srednje i Istočne Evrope.

Takođe je novina da kandidati s kvalifikovanim stručnim obrazovanjem (u stručne kvalifikacije se ubrajaju stručna obrazovanja za koja je u Nemačkoj utvrđen minimalan period trajanja od dve godine), a ne samo visokoobrazovani, kao do sada, ukoliko poseduju odgovarajuće znanje nemačkog jezika i osigurano uzdržavanje, mogu doći u Nemačku na šest meseci u svrhu traženja posla.

Koji su trenutno poslovi najviše deficitarni u Nemačkoj?

Broj otvorenih radnih pozicija u Nemačkoj se kreće oko 1,4 milliona. Traže se najviše radnici u oblasti zdravstva i nege, doktori, fizioterapeuti i medicinske sestre, IT-stručnjaci, inženjeri i zanatlije u građevinskoj industriji, potom stručnjaci u avio industriji, mehatronici, elektrotehnici, energetskoj tehnologiji i drugim MINT zanimanjima, ali i u obrtništvu. Po novom zakonu, IT-stručnjaci mogu, pod određenim uslovima i s radnim iskustvom od minimalno tri godine, i bez formalne diplome doći u Nemačku.

Šta će se tražiti od potencijalnih radnika (nivo obrazovanja, jezika…)?

Važno je prvo izvršiti priznavanje kvalifikacije, a tek onda podneti zahtev za vizu. Pre nego što se podnese zahtev za vizu, zainteresovani kandidati trebaju imati službeno rešenje o priznavanju svoje struke. To je moguće učiniti i pre nego što novi zakon stupi na snagu. Čim dobiju rešenje o priznavanju stručne spreme, s odgovarajućim znanjem nemačkog jezika te osiguranim financijskim sredstvima za uzdržavanje, zainteresirani mogu podneti zahtev za vizu kako bi došli u Nemačku i prihvatili neku ponudu za radno mesto koje odgovara njihovoj kvalifikaciji (na maksimalno šest meseci).

Ukoliko nemačke institucije samo delimično priznaju stručnu kvalifikaciju, zainteresovani kandidati mogu dobiti vizu u svrhu usavršavanja i kvalifikacije u Nemačkoj. Pod određenim uslovima, oni se već u toku tog dodatnog obrazovanja mogu zaposliti, piše bakan.aljazeera.net.

Maturanti koji su mlađi od 25 godina i sa završenom srednjom školom mogu doći u Nemačku na najviše šest meseci kako bi se mogli takmičiti za mesto za obavljanje stručnog obrazovanja, ako im njihova diploma srednje škole omogućava upis na studije, ako imaju dokaz o dobrom poznavanju nemačkog jezika (nivo B2) i ako imaju financijska sredstva za izdržavanje.

Nešto drugačiji propis će važiti za stručnu radnu snagu koja je starija od 45 godina. Ukoliko oni žele doći u Nemačku radi zaposlenja, biće im potrebno predočiti ugovor o radu s određenom minimalnom zaradom ili dokaz o adekvatnom osiguravanju sredstava u starosti.

Jezičke veštine potrebne su posebno za ulazak u potragu za mestom za osposobljavanje ili za pronalazak posla kao kvalifikovanog stručnjaka. Pretpostavlja se da će biti reč o jezičnom nivou B1 u svrhu traženja posla u Nemačkoj nakon postupka priznavanja diplome.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More