Bio je pravi srpski junak a završio kao najgori neprijatelj! Tragična sudbina hrabog vojvode! (FOTO)

Foto: PrintScreen/YouTubeRTS
309

Petar Bojović je bio mnogo toga – vojnik koji nije želeo da se bavi politikom, vojskovođa koji nije napuštao svoje ratnike, čovek privržen porodici, strog prema svima, a najviše prema sebi, zaboravljeni heroj…

U nizu od samo četiri srpska generala koji su dobili čin vojvode, bio je poslednji kome je ova počast dodeljena, a i najmlađi.

Petar Bojović još jedna je legenda iz srpske junačke istorije. Karijeru je započeo kao konjički oficir, ali je sticajem okolnosti početkom 20. veka prošao u pešadiju.

Bio je najbolji u 12. klasi Artiljerijske škole Vojne akademije. Kada je njegova vojna karijera krenula uzlaznim putem, najveći deo vremena tokom ratova proveo je u štabu Vrhovne komande.

Bojović se tokom Prvog balkanskog rata najviše istakao tokom Kumanovske i Bitoljske bitke posle kojih je dobio čin generala. Po okončanju Prvog balkanskog rata, na njegov predlog, a uz podršku vojvode Putnika, sklopljen je savez sa Grčkom, kao protivteža opasnosti koja je tada dolazila od Bugarske.

U Drugom balkanskom ratu bio je načelnik Štaba Prve armije koja je odnela pobedu u bici na Bregalnici.

Vreme smrti i velike slave

Početak Prvog svetskog rata Petar Bojović je dočekao kao komandant Prve armije. Učestvovao je u završnim operacijama Cerske bitke, ali je ubrzo ranjen na bojištu i zbog toga smenjen sa mesta komandanta.

View this post on Instagram

На данашњи дан 1918. године, Српска војска је ослободила Београд у току Првог светског рата. * На фотографији видимо врховног команданта регента Александра Карађорђевића и војводу Петра Бојовића, команданта Прве армије, по уласку у град (испред чувене књижаре Геце Кона). * On this day in 1918, the Serbian army liberated Belgrade during the First World War. * On the photo we see the commander-in-chief HRH Prince Alexander Karadjordjevic, and the Field Marshal Peter Bojovic, commander of the First Army, upon entering the city (in front of Geca Kon's famous bookstore). * #KingdomofSerbia #SerbianKing #RoyalSerbia #Karadjordjevic #Karađorđević #dinastijakaradjordjevica #karadjordjevicdynasty #KraljevinaSrbija #ZaKraljaiOtadzbinu #kraljaleksandarprvi #kraljaleksandarkaradjordjevic #aleksandarkaradjordjevic #ujedinitelj #kraljaleksandarujedinitelj #KingdomofYugoslavia #vojvodabojovic #prvisvetskirat #oslobodjenjebeograda #belgrade #beograd #ww1 #velikirat #worldwar1 #firstworldwar #vojvodapetarbojovic #petarbojovic #srpskavojska #serbianarmy #kulturnibeograd

A post shared by Културни Београд (@kulturni.beograd) on

Reaktiviran je 1915. godine kao komandant trupa Novih oblasti i tih dana, dok se srpska vojska povlačila prema Kosovu, upravo te jedinice su pružile veliki otpor neprijatelju pre nego što su se i same povukle.

Petar Bojović bio je u grupi čelnika ondašnje Srbije koji su smatrali da je povlačenje vojske preko Albanije jedino rešenje. U bezizlaznoj situaciji, smatrao je, bolje je povući se negde i dobiti na vremenu dok se vojska ne oporavi i reorganizuje.

U tim najtežim trenucima, umesto obolelog vojvode Putnika, Bojović krajem decembra 1915. godine dolazi na mesto načelnika štaba Vrhovne komande. Ovu dužnost vršio je do februara 1916. planirajući sve – od kontakata sa saveznicima, preko transporta brodovima, do izbora lokacije na Krfu i brigu o ranjenima.

I po povlačenju pred Bojovićem su bili teški zadaci. Jedan od njih bio je i komandovanje trupama na Solunskom frontu i to u saradnji sa Sveznicima. U operacijama na Kajmakčalanu, u jesen 1916. godine, Bojović je rukovodio ofanzivom srpske vojske koja je uz savezničku pomoć porazila bugarske jedinice kod Gorničeva i zauzela Kajmakčalan i Bitolj.

Po proboju Solunskog fronta za ratne uspehe njegove Prve armije, general Petar Bojović je ukazom od 13. septembra 1918. unapređen u čin vojvode kao poslednji general unapređen u ovaj čin, nakon Radomira Putnika, Stepe Stepanovića i Živojina Mišića.

Sredinom septembra 1918. godine, Bojovićeva Prva armija je prva probila neprijateljske linije u bici kod Dobrog Polja, napredovajući duboko u okupiranu teritoriju dolinom Vardara prema Velesu. Tim prodorom bugarska vojska je razdvojena od nemačke i austrougarske, čime je praktično, izbačena iz rata.

Upravo armija kojom je komandovao Bojović bila je ta koja je oslobodila najveći deo Srbije, sam Beograd, pa i dalje – Banat, Srem, Bačku, Slavoniju i dobar deo Hrvatske.

Mirnodopski “rat” Petra Bojovića

Petar Bojović jedan je od najodlikovanijih srpskih vojskovođa u istoriji. Neka od najvećih počasti su Orden Jugoslovenske krune prvog reda, Orden Karađorđeve zvezde prvog reda i francuski Orden Legije časti. Uvršten je u red najvećih vojskovođa Prvog svetskog rata i srpske ratne istorije.

View this post on Instagram

На данашњи дан 1918. године, Аустроугарска је у Падови потписала прекид сукоба са Италијом, чиме је и фактички капитулирала у Првом светском рату. * Седам дана касније, цар Карл I је абдицирао, чиме је Хабзбуршка монархија престала да постоји након више од 700 година владавине династије Хабзбург над Аустријом. * To this day in 1918, Austro-Hungary signed an end to the conflict with Italy, effectively capitulating to World War I. * Seven days later, Emperor Karl I abdicated, ending the Habsburg monarchy after more than 700 years of the rule of the Habsburg dynasty over Austria. * #KingdomofSerbia #SerbianKing #RoyalSerbia #Karadjordjevic #Karađorđević #dinastijakaradjordjevica #karadjordjevicdynasty #KraljevinaSrbija #Kingdom #king #ZaKraljaiOtadzbinu #kraljaleksandarprvi #kraljaleksandarkaradjordjevic #aleksandarkaradjordjevic #ujedinitelj #kraljaleksandarujedinitelj #KingdomofYugoslavia #vojvodabojovic #prvisvetskirat #oslobodjenjebeograda #belgrade #beograd #ww1 #velikirat #worldwar1 #firstworldwar #vojvodapetarbojovic #petarbojovic #srpskavojska #serbianarmy

A post shared by Краљевски дом Карађорђевића 🇷🇸 (@royal.serbia) on

Pa ipak, posle Drugog svetskog rata ni čin ni odlikovanja ostarelom vojvodi nisu mnogo pomogli. Petar Bojović je okupaciju proveo u kućnom pritvoru koji je sam sebi nametnuo. Pred kraj rata uhapsili su ga Nemci, a nakon oslobođenja i nove vlasti.

Reč je o priči koja nikada nije zvanično potvrđena. Nezvanično, ostareli i u tom trenutku jedini živi vojvoda Srbije, Petar Bojović, postao je žrtva maltretiranja mladih komunista po oslobođenju Beograda 1944. godine.

Uhapšen je zajedno sa sinom a, iako o ovome neka dokumenata, pretpostavlja se da je u zatvoru mučen, a svakako ponižavan. Nakon nekog vremena je pušten, a vrlo brzo posle toga 19. januara 1945. godine i preminuo u svojoj kući u Beogradu. Od čega, i danas je nepoznanica, mada se u medijima može pronaći podatak da je stari vojvoda izdahnuo od “posledica unutrašnjeg krvarenja zadobijenog u višednevnom premlaćivanju od strane Ozne u zatvoru”. Bilo mu je 86 godina.

Nove vlasti zabranile su sahranu sa bilo kakvim vojnim počastima, a izdata je čak i zabrana prisustva građana uz pretnju hapšenjem. Nije ispoštovano pravo na sahranu o državnom trošku, pa je njegovo telo na taljigama prevezeno 21. januara na Novo groblje.

Sahrani je prisustvovala samo najuža porodica.

Izvor B92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More