Počinje novi život: Princ Hari stigao u Kanadu, snimljen kako izlazi iz aviona (FOTO, VDEO)

(Steve Parsons/pool photo via AP, File)
352

Britanski princ Hari doputovao je u Kanadu da bi započeo novi život sa suprugom Megan i osmomesečnim sinom Arčijem posle krize u kraljevskoj porodici nastale iznenadnom objavom para da se povlači s kraljevskih dužnosti.

Vojvoda od Saseksa otputovao je Kanadu nakon što se u nedelju uveče prvi put obratio javnosti otkako je Bakingemska palata najavila da će se on i njegova supruga Megan odreći titula i neće predstavljati kraljicu kao članovi kraljevske porodice.

Princ Hari je rekao da su Megan i on želeli da nastave da služe kraljici, ali da “to nije bilo moguće”.

Vojvoda od Saseksa je saopštio da će “zakoračiti u nepoznato” i odstupiti sa funkcije višeg člana kraljevske porodice, navodeći da “zaista nije bilo druge opcije.”

Dodao je da su se Megan i on nadali da će nastaviti da služe kraljici, ali bez finansiranja iz javnih fondova.

“Nažalost, to nije bilo moguće”, rekao je princ Hari, preneo je BBC.

Prvo javno obraćanje posle oduzimanja titule: “Velika Britanija je moja domovina i mesto koje volim. To se neće nikada promeniti” (VIDEO)

Međutim, princ je rekao da želi da bude jasno da on i Megan “ne odlaze”.

“Velika Britanija je moj dom i mesto koje volim, to se nikada neće promeniti”, rekao je.

Hari i Megan najavili su ranije ovog meseca da neće biti “viši članovi kraljevske porodice” i da će raditi kako bi postali finansijski nezavisni”.

Na početku govora na svečanom prijemu humanitarne organizacije Sentebali koja pomaže deci sa HIV-om u Južnoj Africi, čiji je suosnivač, rekao je: “Mogu samo da zamislim šta ste sve čuli i pročitali u zadnjih par nedelja”.

“Zato želim da čujete istinu od mene, onoliko koliko mogu da podelim sa vama, ne kao princ ili vojvoda, već kao Hari”, kazao je vojvoda od Saseksa.

Govoreći o pritiscima kraljevskog života i medijskoj pažnji, vojvoda je rekao da se plašio da će njegova žena postati žrtva “istih moćnih sila” koje su dovele do smrti njegove majke Dajane 1997. godine u Parizu.

Princ Hari i njegova supruga Megan Markl objavili su početkom januara da odstupaju sa pozicija koje uživaju članovi kraljevske porodice, što je kraljica Elizabeta II prihvatila.

Oni od proleća više neće moći da koriste titulu “kraljevsko visočanstvo”, a izgubili su i pravo na korištenje javnih sredstava koja su trošena za kraljevske dužnosti tako da će vojvoda i vojvotkinja od Saseksa vratiti poreskim obveznicima 2,4 miliona funti utrošenih za obnovu njihovog doma.

Pošto je održao emotivan govor o napuštanju kraljevske porodice, evo šta je Hari potom uradio (FOTO)

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More