Srpski jezik od naredne godine u školama u Sloveniji

Foto/Pixabay
184

Srpski jezik od naredne školske godine biće dostupan u osnovnim školama u Sloveniji kao dodatna aktivnost, a do ovoga je došlo nakon povezivanja brojnih organizacija Srba u Sloveniji u jednu krovnu organizaciju, te dogovora vlada Srbije i Slovenije.

Zbog velikog interesovanja dece rok za prijavu za učenje srpskog jezika je produžen do 1. marta, prenosi agencija Srna.

Predsednik Saveza Srba Slovenije Marko Sladojević kaže da će se nastava srpskog jezika odvijati kroz tri predmeta, Srpski jezik, Srbija moja otadžbina i Istorija i kultura srpskog naroda.

On je rekao da će Slovenija obezbediti prostor u školama i pokriti troškove za struju, vodu i grejanje, dok će nastavnike plaćati i odabrati Srbija.

Najviše dece do sada je prijavljeno u ljubljanskoj školi “Livada”, gotovo 30, navodi Srna.

Direktor škole Goran Popović rekao je da je hiljadu do sada prijavljenih za učenje srpskog jezika izvanredan broj, te da se nada da će projekat biti dobro isplaniran i održiv.

“Samo želim da država Srbija istraje u tom programu, a ne da posle godinu-dve iz ovih ili onih razloga kaže – ma ne”, rekao je Popović.

Ambasador Srbije u Ljubljani Zorana Vlatković ukazala je na odlične veze dve države, potrebu da se one neguju, te da je i učenje maternjeg jezika jedan od načina da se grade novi mostovi.

Prema njenim rečima, organizacija nastave ide po planu.

“Mi smo poslali već dobar deo prijava koje su do sada stigle Ministarstvu prosvete kako bi se organizovao konkurs”, naglašava Vlatkovićeva.

Ona navodi da treba da se izaberu nastavnici koji u skladu sa propisima mogu doći iz Srbije, a mogu biti, ukoliko neko ispunjava uslove, angažovani medu ljudima koji žive u Sloveniji.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More