Svetske centralne banke razmatraju uvođenje kriptovaluta?

Foto/Unsplash/Aleksi Räisä
37

Velike centralne banke u svetu udružile su se u istraživanju da li treba da emituju kriptovalute jer upotreba gotovine opada i jer se sve više ljudi okreće elektronskim oblicima plaćanja.

Studijsku grupu čine Evropska centralna banka, Banka Japana, Banka Kanade, Banka Engleske, švedska Riksbanka i Švajcarska nacionalna banka.

One su saopštile danas da će proceniti potencijal za uvođenje digitalnih valuta u svojim matičnim zemljama, prenosi agencija AP.

Švedska centralna banka ovo pitanje proučava već nekoliko godina i naručila je pilot projekat budući da upotreba gotovine u toj zemlji pada. Za sada nije donela bilo kakvu odluku.

Postojeće digitalne valute poput bitkoina nisu pogodne za plaćanje jer im vrednost oštro oscilira. Fejsbuk je pokrenuo projekat Libra o takozvanom “stejblkoinu” – cenovno stabilnoj digitalnoj valuti vezanoj za stvarne postojeće valute. Nekoliko glavnih partnera, kao što su Viza, Masterkard, PejPal i iBej, napustili su asocijaciju osnovanu za praćenje Libre jer su se suočili sa pritiskom regulatornih organa, dodaje AP.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More