Nemačka izdvaja pomoć za radnike koji će izgubiti posao zbog plana da se ne koristi smeđi ugalj

Pixabay
28

Nemačka vlada će izdvojiti 4,81 milijardu evra kako bi podržala radnike koji se bliže penziji, a koji će izgubiti posao zbog plana da zemlja prekine da koristi smeđi ugalj do 2038. godine, prenosi Blic.

“Procenjuje se da će trošak potpore biti najviše 4,81 milijardu evra u periodu od 2020. do 2043. godine”, navodi se u nacrtu zakona nemačkog ministarstva ekonomije.

U dokumentu se dodaje da će dve trećine iznosa pokriti savezna vlada, dok će preostalu trećinu pokriti države pogođene postupnim ukidanjem lignita.

Rudari stari 58 godina i više, koji će izgubiti posao kao deo promene politike, mogu dobiti pristup sredstvima kako bi premostili razdoblje do pet godina do penzije. Takođe mogu imati subvencionisanu penziju ako njihov gubitak posla rezultira nižim isplatama.

Početkom januara nemačka vlada je odobrila sporazum vredan više milijardi evra kako bi kompenzovala troškove energetskim kompanijama i regijama koje će puno izgubiti u procesu ukidanja upotrebe uglja.

Ministar finansija Olaf Šolz rekao je da će operatorima termoelektrana na ugalj biti dodeljeno ukupno 4,35 milijarde evra kompenzacija za postupno napuštanje uglja.

Uz naknadu za prerano zatvaranje fabrika energetskih kompanija, regije zahvaćene tim industrijskim promenama trebaju dobiti 40 milijardi evra državnih sredstava za udaljavanje svojih lokalnih privreda od zavisnosti o uglju.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More