Elektroprivreda Srbije seli crkvu u Vreocima zbog širenja ugljenokopa (VIDEO)

Širenje ugljokopova Rudarskog basena Kolubare doveli su do potrebe za eksproprijacijom teritorije celog sela, pa i zemlje na kojoj se nalaze Hram Pokrova Presvete Bogorodice sa crkvom brvnarom

108

Elektroprivreda Srbije (EPS) raspisala je tender male vrednosti za sprovođenje ankete među preostalim domaćinstvima u Vreocima i ljudima već raseljenih iz tog naselja o budućoj lokaciji za seoske crkve.

Širenje ugljokopova Rudarskog basena Kolubare doveli su do potrebe za eksproprijacijom teritorije celog sela, pa i zemlje na kojoj se nalaze Hram Pokrova Presvete Bogorodice sa crkvom brvnarom.
EPS je meštanima ponudio lokacije za mesnu crkvu sa nazivima “Crna međa 2”, “Kusadak” i “Rasadnik”. Sve tri se nalaze u blizini Lazarevca i okolnih mesta gde su se Vreočani u međuvremenu raselili.
Vreoci su na početku iseljavanja imali 1.100 domaćinstava, odnosno oko 3.500 stanovnika, a EPS procenjuje da trenutno 369 porodica još uvek živi u selu.
Vlasnici 423 domaćinstva sa svojim porodicama žive na teritoriji opštine Lazarevac, dok korisniku eksproprijacije nije poznato prebivalište vlasnika ili njihovih naslednika za oko 155 domaćinstava.
Anketom bi trebalo da bude obuhvaćeno oko 3.075 lica, a izbor najpovoljnije ponude će se izvršiti na osnovu najniže ponuđene cene.
Crkva brvnara u Vreocima je stara oko dva veka, najstarija je u Kolubarskom okrugu i jedna je od najstarijih u Srbiji, a pre dve godinje proslavila je dva veka postojanja, piše Nova ekonomija.
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More