Miroslav Majkl Đorđević poklonio vredan materijal Arhivu Srbije: Legat koji Kongres Srpskog ujedinjenja ostavlja budućim generacijama

201

Povodom obeležavanja tridesetogodišnjice osnivanja Kongresa srpskog ujedinjenja u Americi najmasovnije i najakativnije organizacije Srba u dijaspori, Miroslav Majkl Ðorđević, jedan od osnivača, predsednik, dobrotvor i pisac, poklonio je Arhivu Srbije obimnu građu, saopštili su iz Arhiva Srbije.

Ta građa između ostalog sadrži originalna dokumenta i fotografije o humanitarnim i političkim aktivnostima Srba koji su požrtvovano i uporno ukazivali američkoj javnosti, Vašingtonu i Kongresu istinu o Srbiji i odlučno se suprotstavljali perfidnoj demonizaciji Srbije, srpskog naroda i njegove istorije.

Takođe, uticali su na razvitak demokratskih ideja u Srbiji u devedesetim godinama 20. veka, kako bi se mirnim putem postigla puna sloboda, kao i ekonomski razvitak srpskog naroda i obnova njegovih duhovnih, moralnih i kulturnih vrednosti.

Miroslav Majkl Ðorđević se nada da će se sada istoričari zainteresovati za ovaj obilni arhivski materijal i dobiti uvid o značaju rada srpske dijaspore i neprocenjivoj pomoći matici u toku poslednje decenije 20. veka.

Zadužbina Studenica: Od svojih stipendista tražili smo samo dve stvari, one udaraju pravo u srce

“Takvo razumevanje bi doprinelo mnogo boljim odnosima i saradnji sa mladom srpskom mnogobrojnom dijasporom širom sveta. Uzajamno poštovanje i poverenje je više nego ikada potrebno u teškim vremenima, kada se moraju donositi patriotske istorijske odluke koje pre svega štite vitalne srpske nacionalne i državne interese. To je legat koji Kongres Srpskog ujedinjenja ostavlja budućim generacijama i za istraživanja zasnovana na brojnim originalnim dokumentima u poklonjenoj arhivi koja nas podseća da istorija ne prašta greške”, ukazuje Miroslav Majkl Ðorđević.

Miroslav Perišić, direktor Arhiva Srbije, napomenuo je da je Miroslav Majkl omogućio Arhivu Srbije da trajno sačuva i istraživačima učini dostupnim izuzetno značajnu građu za sagledavanje ne samo istorije Kongresa srpskog ujedinjenja već i za jedan takođe značajan aspekt o događajima i refleksijama na događaje u toku raspada Jugoslavije i ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

Predstavnici Kongresa srpskog ujedinjenja kod patrijarha Irineja

“Veoma malo znamo o angažovanju Kongresa srpskog ujedinjenja na prodoru istine o događajima iz poslednje decenije 20. veka i zato očekujem da će dokumenta koja su sada poverena Arhivu izazvati interesovanje mojih kolega istoričara”, navodi dr Miroslav Perišić, direktor Arhiva Srbije i dodaje da naučna istraživanja o tom periodu tek očekuju ozbiljne istraživače”, kazao je Perišić.

Miroslav Majkl Đorđević i zadužbina srpske dijaspore iz San Franciska stipendirali 30 studenata iz Srbije

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More