Evropski parlament se zalaže za bolju zaštitu kućnih ljubimaca

Foto/Printscreen/You Tube
44

Poslanici Evropskog paramenta pozvali su na uvođenje oštrijih zakona kako bi se stalo na put nelegalnoj trgovini kućnim ljubimcima širom EU i da bi se bolje zaštitile životinje.

“Građane treba ohrabriti da usvajaju, a ne da kupuju kućne ljubimace”, poručuju u Evropskom parlamentu.

U Evropskom parlamentu navode da su psi i mačke najpopularniji kućni ljubimci u EU i da ih mnogi Evropljani smatraju “delom porodice”.

“Najveći broj građana EU brine o dobrobiti svojih krznenih prijatelja. Čak 74 procenta veruje da bi kućni ljubimci trebalo da budu bolje zaštićeni”, navode u Evropskom parlamentu.

Parlamentarci ocenjuju da ilegalna trgovina kućnim ljubimacima vodi lošijim uslovima za uzgajanje, preranom odvajanju štenaca i mačića od roditelja i njihovom izlaganju stresnim uslovima.

Navodi se i da ilegalna trgovina predstavlja rizik za javno zdravlje, jer se nelegalno uzgajani kućni ljubimci često ne vakcinišu što može dovesti do širenja besnila, parazita i infektivnih bolesti kako na ljude tako i na druge životinje.

U EP upozoravaju da kupci u zemljama Evorpske unije često nabavljaju kućne ljubimce preko interneta i da su neobavešteni o rizicima koje to sa sobom nosi.

“Evropska komisija se poziva da izađe sa predlogom obavezujućeg sistema identifikacije i registracije pasa i mačaka, veće kontrole i oštrijih sankcija za one koji obezbeđuju lažne pasoše za kućne ljubimace”, navode u EP.

Pozivaju i na zajedničku definiciju uzgajivačnica štenaca i mačića kako bi se izjednačili standardi brige o životinjama, a time i njihove prodajne cene.

Pored zajedničkih EU pravila za uzgajanje kućnih ljubimaca, Evropski parlament je zatražio i uspostavljanje nacionalnih registara ovlašćenih uzgajivača i prodavaca.

Rezolucija EP o dobrobiti kućnih ljubimaca biće usvojena na plenarnom zasedanju u februaru.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More